Partidul lui Vladimir Putin, favorit in alegerile legislative din Rusia

0
708
putin-vladimir-rusia

putin-vladimir-rusiaPartidul lui Vladimir Putin este favoritul alegerilor legislative de la 4 decembrie din Rusia, tara in care domina o scena politica inchisa de un deceniu, chiar daca scrutinul ar putea sa releve unele semne de erodare a puterii incarnate de fostul agent KGB.

  Aproximativ 110 milioane de alegatori sunt chemati sa aleaga cei 450 de deputati din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioara). In cadrul actualei Camere, aleasa in 2007, Partidul Rusia Unita, din care fac parte numerosi „aparatcik”, oficiali locali sau federali si reprezentanti ai mediilor de afaceri apropiate puterii, a obtinut 315 mandate de deputat, reprezentand o majoritate constitutionala de doua treimi.

Cu ajutorul unui sistem electoral pe masura, un scrutin proportional pe liste si un prag electoral de sapte la suta – care blocheaza intrarea in Duma de Stat a outsiderilor, si beneficiind totodata de avantajele pozitiei sale dominante inr-o tara in care administratia si publicatiile importante ii sunt la dispozitie, partidul Rusia Unita este sigur ca va castiga alegerile. Partidul liberal de opozitie Iabloko, creditat cu patru la suta din voturi, are putine sanse sa intre in Duma de Stat. Partidul liberal de opozitie Parnass, indepartat din alegeri, a lansat un apel, la fel ca opozitia radicala, la boicotarea alegerilor sau la vot nul prin insemnarea buletinului de vot in semn de protest. In schimb, sondajele de opinie recente au relevat mentinerea popularitatii presedintelui Dmitri Medvedev si a puternicului sau premier, dar si unele semne de oboseala ale sistemului creat dupa sosirea la putere, in 2000, a lui Vladimir Putin. Un incident inedit, in care Putin a fost huiduit si fluierat intr-o arena sportiva din Moscova, la 20 noiembrie, de catre spectatori aparent ostili, a fost interpretata de unii experti ca reprezentand un curent in societatea rusa.

„Dispozitia s-a schimbat, Putin si Rusia Unita nu mai sunt foarte respectati”, afirma politologul independent Dmitri Oreskin. Potrivit Centrului Levada, un insitut independent de sondare a opiniei publice, la 1 noiembrie cota lui Medvedev si Putin a scazut, in ultimul an, cu aproximativ 20 la suta. Cota lui Medvedev a scazut la 57 la suta, iar a lui Putin la 61 la suta. Proportia celor nemultumiti a crescut aproximativ cu aceeasi valoare, in cazul lui Medvedev la 42 la suta, iar a lui Putin la 38 la suta. Potrivit aceluiasi institut, 53 la suta dintre rusi afirmau, la jumatatea lui noiembrie, ca intentioneaza sa voteze pentru Rusia Unita, nivel care, corelat cu raportul voturilor favorabile formatiunilor care nu trec pragul de sapte la suta, ar aduce partidului lui Vladimir Putin la 253 de mandate in noul Parlament. Partidul comunist ar urma sa se claseze al doilea, cu 94 de mandate. Aceste estimari sunt valabile, apreciaza Opreskin doar „daca nu va fi organizata o frauda masiva in orase”, unde popularitatea Rusiei Unite este mai slaba.

Suspiciunile de fraudare sunt raspandite in Rusia, puterea fiind acuzata de opozitie de incalcarea legii electorale si recurgerea la diverse presiuni pentru asigurarea voturilor unor intregi uzine, universitati sau cazarme. Presa din Moscova si-a exprimat luna trecuta indignarera fata de afisele Rusiei Unite, care reproduceau detaliat afise oficiale indemnand la vot, fara sa fie luata vreo masura. O „simpla” majoritate absoluta a Rusiei Unite nu va reprezenta un „handicap” in sine pentru putere, releva analistii, cat timp absenta unei opozitii reale si rolul in principal figurativ al altor formatiuni parlamentare au transformat Duma de Stat intr-o Camera de „inregistrare”. Partidul Comunist, care in prezent detine 57 de mandate, este o formatiune cu un electoral imbatranit, iar Partidul Liberal-Democrat (nationalist, care detine 40 de mandate) si Rusia Dreapta (de centru-stanga, cu 38 de mandate) sunt, in general, considerate ca sustinatoare, mai mult sau mai putin, ale puterii. Insa un scor electoral inferior ar fi stanjenitor pentru putere, cu patru luni inaintea alegerilor prezidentiale prin care Putin, cel mai puternic om din tara – presedinte in perioada 2000-2008, iar ulterior premier, pentru ca nu a putut candida la un al treilea mandat consecutiv – a prevazut sa revina la Kremlin.

Conducerea tarii si-a pus, in acest sens, intreaga greutate in balanta, comenteaza AFP. Dmitri Medvedev, care urmeaza sa preia postul de premier dupa revenirea mentorului sau la Kremlin, este primul de pe lista Rusiei Unite. Vladimir Putin, care este presedintele formatiunii, a creat un „Front Popular” destinat mobilizarii intregii tari, prin intermediul unor „colective de muncitori”, asociatii si comitete de intreprindere, in jurul partidului aflat la putere. Cu scopul de a impiedica orice eventual miting contestatar, miscarea de tineret pro-Kremlin Nasi (Ai Nostri) a anuntat ca va mobiliza la Moscova, in ziua scrutinului, aproximativ 30.000 de tineri. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here