Ministrul Energiei: Realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda importante pentru economia Romaniei

0
662

Realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda va contribui la cresterea economica a Romaniei, a declarat, luni, la semnarea memorandumului de intelegere pentru constructia celor doua unitati, ministrul Energiei, Andrei Gerea.

„Este un moment deosebit pentru atat pentru Romania, cat si pentru China. Suntem in momentul in care punem caramida de temelie care va asigura un surplus semnificativ de energie, care va contribui la stabilitatea Romaniei ca pol energetic regional. Realizarea proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda inseamna un exemplu de colaborare intre doua natiuni cu legaturi puternice. Acest proiect poate contribui semnificativ la cresterea economica a Romaniei”, a spus Gerea.

El spera ca lucrarile de constructie la cele doua unitati sa inceapa in maximum doi ani.

„Romatom spune ca industria romaneasca poate contribui cu 40% din valoarea acestui proiect, care corespunde normelor comunitare. Acest proiect este o parte dintr-o colaborare extrem de ambitioasa pe care o avem cu partenerii chinezi. La Rovinari avem o alta investitie de 500 Mwh si unde vorbim de 800 de milioane de euro. La Cernavoda e vorba de 6 miliarde de euro. La Tarnita-Lapustesti suntem intr-o faza incipienta, iar in curand va incepe si proiectul. Parteneriatul cu China va duce la investitii de 8 miliarde de euro in energia romaneasca”, a spus Gerea.

Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a declarat ca in dezvoltarea proiectului urmeaza negocierea acordului investitorilor si a actului constitutiv al companiei de proiect.

„Vom stabili inclusiv ce bani da fiecare, ce numar de actiuni va detine fiecare, ce rol va juca fiecare, modalitatea de luare a deciziilor, cine va opera si altele. Ne propunem ca in cateva luni sa finalizam aceasta etapa, dar sunt o serie de demersuri care conditioneaza avansarea in acest proiect ce tine de autoritatile romane. Traim o etapa pe care o stim cu totii si nu stiu inca sa evaluam impactul dezvoltarii acestui proiect”, a explicat Lulache.

Ea sustine ca realizarea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda nu va depinde de strategia pentru dezvoltarea sectorului energetic si ca studiul de fezabilitate, care prevedea un necesar de 6,4 miliarde de euro pentru realizarea proiectului, va fi refacut.

„Partea chineza va avea 51% sau mai mult din proiect, in timp ce partea romana va detine cel putin 30% din proiect. Diferenta va fi stabilita in functie de aport. Partea romana isi propune sa aiba un aport in natura la constituirea societatii, iar acest aport in natura este reprezentat de constructiile si echipamentele deja existente, de apa grea, iar in operarea celor doua noi unitati nucleare, atat prin incarcatura, cat si prin combustibilul necesar pentru operare”, a spus Lulache.

Pentru realizarea proiectului, Lulache sustine ca atat partea romana, cat si cea chineza trebuie sa vina cu garantii de stat.

„Nu doar partea chineza a cerut garantii de stat. Ambii investitori au cerut garantii de stat, pentru ca in conditiile actuale de piata avem nevoie de un plus de garantii, pentru obtinerea unei garantii cat mai eficienta. Nu putem decat spera ca vom indeplini acele conditii si sa beneficiem de garantia statului roman, dar aici nu e vorba numai de statul roman. Se urmareste implicarea statului chinez in dezvoltarea proiectului, a statului canadian, asa cum s-a intamplat si in cazul unitatii 2”, a precizat Lulache.

Centrala din Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectrica, are in functiune doua reactoare, care acopera 18-20% din necesarul anual de energie electrica la nivel national.

in urma cu sapte ani, Nuclearelectrica avea sase investitori straini interesati sa construiasca doua noi reactoare, dar in prezent o singura companie, China General Nuclear Power Corporation, discuta cu Ministerul Energiei dezvoltarea acestei investitii, estimata la 6,4 miliarde euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here