Daniela Hintescu, director al Complexului „Lac de Verde“: Investitii in iarba

0
2803

Interviu realizat cu doamna Daniela Hintescu, director al Complexului „Lac de Verde“:

La 55 de minute de Bucuresti se aflã Breaza,un loc preferat de multi oameni sãturati de zgomotul orasului mare si doritori de relaxare.
În Breaza existã complexul „Lac de Verde“, singurul club de golf de luxdin România, dupã cum a declarat doamna Daniela Hintescu. Am stat de vorbã cu presedintele Federatiei Române de Golf si directoarea complexului sportiv, pentru a afla mai multe detalii despre o astfel de investitie.

– De ce ati ales un teren de golf ca investitie?

Noi suntem o corporatie irlandezã, am ales sã facem un teren de golf pentru cã românii au avut, au si ar trebui sã aibã un anumit cult pentru un mediu sãnãtos, curat si sportiv. În general toatã lumea doreste sã investeascã foarte mult în clãdiri, în birouri si în alte lucruri. Noi ne-am gândit ca acest teren de golf sã fie, în afarã de un mod de relaxare si de cursurile pentru copii care se tin aici, sã fie un initiator al culturii pentru acest sport. Aceastã culturã a existat dinainte, de pe vremea regelui. Mai târziu s-au demolat niste terenuri pe la Clubul Diplomatilor, care încã mai are unul de sase green-uri, sau gãuri, si a mai existat un teren de golf la Sinaia.

– Ce fel de teren de golf ati ales si ce are special întreg complexul „Lac de Verde“?

Terenurile de golf sunt de nouã si de 18 green-uri, altele pot avea 36 de green-uri. O competitie poate avea loc pe un teren de nouã sau 18 green-uri. Si m-am gândit cã pe lângã acest teren de golf sã facem în asa fel încât lumea sã vinã într-un mediu curat. Am sãdit niste pomi, avem vreo 5.000 de trandafiri de diverse specii si culori. Ne-am gândit sã fie totul ca o grãdinã botanicã unde lumea poate sã vinã si sã se recreeze. Avem si plante medicinale pe ceea ce numim „Drumul sãnãtãtii“, acolo unde lumea vine în week-end si poate sã se plimbe. În acest complex mai avem si centru de fitness si de sãnãtate, unde, în afarã de golf, lumea poate sã vinã si în vacantã. Complexul mai detine si douã terenuri de tenis, un centru de echitatie si un centru de conferinte pentru eventualele team building-uri. În Breaza mai existã si un Heliopad pentru cei care vor sã aterizeze sau sã închirieze pentru 20 de minute un elicopter. La douã minute distantã cu masina avem o proprietate pe care se practicã paintball-ul, tir cu arcul etc. Centrul are o locatie foarte bunã pentru cã este aproape de Bucuresti; poate reprezenta un mod alternativ de relaxare. El se aflã la 50-55 minute de Bucuresti si în acelasi timp la 25 minute de Sinaia.

Target-ul meu e sã atrag foarte multe familii si foarte multi copii

– Care au fost costurile investitiei initiale?

– „Lac de verde“ a avut o investitie de zece milioane de dolari acum cinci ani. Ne asteptãm ca aceastã investitie sã se amortizeze în sapte-opt ani de acum încolo. Preturile pe care noi le oferim clientilor sunt destul de bune.

– Care a fost cea mai mare dificultate pe care ati întâmpinat-o?

– Acum trei ani a existat o inundatie. A trebuit sã avem permanent grijã de aleile pentru golf-mobil si sã avem grijã ca în douã-trei sãptãmâni totul sã arate ca la început.

– Ce fel de tarife practicati?

– La noi la club pot veni turisti, avem si membri, de exemplu de la unele din cele mai mari corporatii internationale sau românesti. Mai sunt si membrii individuali. Acestia din urmã plãtesc 1.000 sau 2.000 de euro pe an pentru a obtine legitimatia de membru de club. În acest pret sunt incluse green-urile, golf-mobilul, caddy-ul, instructorul, reduceri la cazare si multe alte facilitãti. Avem 110 membri individuali si de corporatii.

– Îmi puteti descrie cum au fost la început conditiile?

– Breaza are un nume civilizat si foarte multi oameni îsi doreau sã-si construiascã o casã de vacantã aici. Deci terenul arãta foarte bine, era plin cu margarete. Întotdeauna Breaza a fost un loc romantic. I se spune „Lac de verde“ pentru cã exista o casã privatã care între timp s-a schimbat în Club House. Ea se numea „Casa cu lacuri“ asa cã noi am schimbat „Lac“ pentru cã existã niste lacuri care au fost pãstrate pe teren si „verde“ pentru cã aici culoarea predominantã este verdele. Lacurile care au rãmas sunt amenajate artificial si în acelasi timp au si o parte naturalã în sensul cã noi le-am restrâns limitele. Ele se gãsesc pe albiile lacurilor vechi. Noi spunem cã terenul de golf este ca si viata însãsi, adicã plin de piedici. În afarã de traiectoria propriu-zisã trebuie sã existe si obstacole: apã (water hazards), arbori, nisip; este o problemã dacã vântul bate din stânga sau din dreapta, pentru cã trebuie sã stii sã-ti folosesti mintea ca mingea ta sã atingã target-ul, sã cadã exact în cupã. Astfel, poti sã cunosti foarte bine caracterul partenerului cu care joci. „Lac de verde“ este singurul club de golf de lux din România

– Este un teren de golf conform standardelor europene?

– În România la ora actualã existã un teren de golf la Alba-Iulia de nouã green-uri, mai existã un teren la Clubul Diplomatic din Bucuresti unde sunt numai sase green-uri si mai existã si acest teren de nouã green-uri care este amenajat asa cum ar trebui sã fie. În general se joacã nouã green-uri si nouã green-uri înapoi, deci în total 18 green-uri. „Lac de verde“ este singurul club de golf de lux din România. Datoritã faptului cã avem atâtia membri si atâta lume care ne sprijinã, îsi permite sã dea lectii gratuite copiilor. La ora actualã sunt 70 de copii din Breaza care au învãtat sã joace golf la noi. De asemenea si în acest an vom pãstra traditia organizând trei campionate de juniori. Premiul constã într-o donatie, echipament, haine, bani.

– Ce alte terenuri mai sunt în plan în România?

– Am auzit cã se va construi un teren de golf la Constanta, pe malul mãrii, în Timisoara vor fi douã-trei terenuri si de asemenea la Bucuresti. Iar noi plãnuim sã mai construim un teren tot în zona Ploiestiului.

– Cum v-ati pregãtit pentru urmãtoarea investitie?

– Când am început prima datã am avut impresia cã este foarte greu, dar cu ajutorul echipei manageriale am reusit sã punem pe roti o afacere profitabilã. Am practicat niste preturi foarte competitive pentru ca fiecare om care venea aici sã-si poatã permite sã învete golf si sã joace. Acum avem mai multã experientã. Pentru o nouã investitie nu ai nevoie numai de bani, îti trebuie si foarte multã imaginatie. Urmãtorul teren vrem sã fie de 18 green-uri cu o dificultate mai micã decât a acestuia, adicã sã fie mai întins. Pe o scarã de la unu la zece acesta are o dificultate cotatã la opt. Acesta urmeazã sã rãmânã numai o academie de golf pentru copii. As dori sã fie scoala de golf a României.

– „Lac de verde“ are o faimã internationalã?

– Anul trecut CNN-ul a difuzat un material de patru minute despre noi. Astfel, o lume întreagã a putut vedea minunãtia pe care noi am creat-o aici la Breaza. Materialul era si despre copii si am putut ajuta la schimbarea unui fragment despre imaginea pe care o au copiii din România în strãinãtate. Golful a fost un sport de elitã, un sport regal

– Ce fel de turnee gãzduieste „Lac de verde“? 


– Anul acesta am avut deja turneul sponsorizat de Clubul Profesionist „Lac de verde“ sub egida Federatiei Române de Golf creatã anul trecut în octombrie. Vom avea turneul sponsorizat de BMW, Cupa Carlsberg, Cupa Toshiba, Cupa Henkel si, probabil, Cupa Regalã. Am vorbit cu Excelenta Sa si în functie de timpul permis vom avea si aceastã sansã. Eu, în calitate de presedinte al Clubului „Lac de verde“ si presedinte al Federatiei Române de golf, pot sã afirm cã ne dorim sã facem lumea sã înteleagã cã golful a fost un sport de elitã, un sport regal si ar trebui sã devinã un sport de familie si un sport de prieteni. Este un nou curent care vine din America, unde existã o culturã pentru sport si petrecerea timpului liber. Campionatele sunt cele care ne aduc bani datoritã faptului cã anumite firme doresc sã-ti promoveze serviciile. La aceste campionate participã atât jucãtori români, cât si jucãtori strãini: americani, englezi, indieni, australieni etc.

– În ce alte activitãti plãnuieste Federatia sã se implice?

– Dorim sã ne afiliem la European Golf Asociation, Fundatia Europeanã de Amatori. Dorim sã avem si noi campionii nostri. O conditie în alegerea terenului este si pozitia soarelui; trebuie sã poti juca atât dimineata, cât si seara. Ideal ar fi ca soarele sã fie lateral. Iarna pentru winter-green zãpada se taseazã, se folosesc mingi portocalii si se redefinesc cupele.

Pana ajungeti la teren, va recomandam sa incercati un joc online de mini golf

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here