Infringement impotriva Romaniei si altor 19 tari pentru intarzierea aplicarii noilor legi in telecom

0
629
telefoane-telecomunicatii-alb-negru

telefoane-telecomunicatii-alb-negruComisia Europeana (CE) a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei si a altor 19 state membre ale Uniunii Europene (UE) pentru intarzieri in implementarea legislatiei europene in domeniul telecomunicatiilor, a anuntat, marti, executivul european.

CE a cerut oficial informatii de la cele 20 de state UE, care nu au anuntat, inca, masuri de implementare integrala in legislatia nationala a noilor reglementari europene, pana la termenul limita, 25 mai, se arata intr-un comunicat al Comisiei.

Statele vizate sunt Romania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania.

Comisia nu a precizat ce modificari trebuie sa adopte fiecare stat pentru a evita o noua etapa a procedurii de infringement.

Reglementarile care trebuie introduse ofera companiilor si consumatorilor noi drepturi in privinta telefoanelor, serviciilor mobile si accesului la internet. Acestea includ dreptul clientilor de a se transfera la alt operator fara a schimba numarul de telefon, dreptul la mai multa claritate in privinta serviciilor si o protectie mai buna pentru datele personale online, arata Comisia, referindu-se la cele 20 de state.

Totodata, noi atributii de supraveghere pentru CE si de reglementare pentru Organismul Autoritatilor Europene de Reglementare pentru Comunicatii Electronice vor crea mai multa siguranta in privinta reglementarilor si vor ajuta operatorii telecom sa se dezvolte pe o piata paneuropeana, noteaza CE.

Majoritatea celor 20 de tari au instiintat Comisia ca au implementat unele masuri, dar doar sapte state au notificat adoptarea integrala a noilor reglementari, potrivit sursei citate.

Tarile au termen doua luni pentru a raspunde scrisorilor transmise de CE. Daca nu raspund sau Comisia nu este multumita de informatiile primite, executivul comunitar poate trimite statelor vizate o cerere formala de implementare a legislatiei, sub forma unei „opinii argumentate”, conform procedurilor UE de infringement, iar in final sa se ajunga la Curtea Euroapeana de Justitie.

CE a initiat in ultimii ani de mai multe ori proceduri de infringement impotriva Romaniei in domeniul telecom, privind de exemplu independenta Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii si retinerea datelor de telecomunicatii. (Mediafax)
Sursafoto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here