Informatia documentelor contractuale dintre Romania si Chevron, sunt de acum publice. Afla ce contin ele!

0
671
dosar-informatii

dosar-informatiiCompania americana Chevron a acceptat desecretizarea contractelor din Romania, acestea fiind publicate joi, 26 aprilie, pe site-ul Agentiei Nationale a Resurselor Minerale (ANRM), a anuntat, la Varsovia, premierul Mihai Razvan Ungureanu.

El a precizat ca Chevron a transmis miercuri Executivului acordul pentru desecretizarea documentelor.ANRM a publicat acordurile semnate cu Chevron pentru explorarea a trei perimetre de la tarmul Marii Negre.

Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Marii Negre vizeaza explorarea, dezvoltarea si exploatarea perimetrelor.

Potrivit documentelor publicate joi de ANRM, Chevron are dreptul de concesiune asupra perimetrelor pentru o perioada de 30 de ani, care poate fi extinsa cu alti 15 ani. Totodata, in cazul in care Chevron va descoperi gaze si petrol, va plati redevente cuprinse intre 3,5% si 13% din productie.

Acest nivel al redeventelor este unic pentru toate companiile, din cauza contractului de privatizare a Petrom, si este stabilit pana la sfarsitul anului 2014.

Contractul desecretizat joi releava ca grupul Chevron se obliga sa sape in total opt sonde de explorare a celor trei perimetre intr-un interval de patru ani de la semnarea acordului petrolier.

La sfarsitul lunii martie, Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre ANRM si Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judetul Constanta.

in urma cu doua saptamani Guvernul a transmis Chevron, prin intermediul ANRM, o scrisoare in care solicita companiei un acord scris pentru desecretizarea contractelor, partea romana considerand ca nu exista elemente care pot fi supuse unui secret de stat.

Managerul Chevron pentru Romania, Tom Holst, declara la inceputul lunii aprilie intr-o emisiune televizata ca grupul pe care il repreznta nu are nimic impotriva pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de sist.

Holst a spus atunci ca initiativa de a secretiza clauzele contractuale apartine statului roman si nu companiei.

La randul lor, reprezentantii Guvernului roman au aratat ca aceste contracte sunt secretizate conform legislatiei in vigoare, dar ca pot fi prezentate public daca exista acordul ambelor parti. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here