In timp de criza ANOFM a pus la dispozitie 12.000 de locuri de munca, spre angajare – interviu cu Liliana BOGDAN, Sef Serviciu Comunicare si Secretariatul Consiliului de Administratie

0
637

Din ce categorii fac parte aceste locuri de munca?
Datele comunicate pe fluxul Mediafax sunt preluate din comunicatul de presa pe care, saptamanal, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca il da publicitatii, cu privire la oferta de locuri de munca vacante la nivel national.

 Potrivit datelor rezultate din declaratiile agentilor economici privind locurile de munca vacante, in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) sunt inregistrate 12.099 locuri de munca, in saptamana  22 – 28 octombrie 2010.
          La nivel national, pentru persoanele cu studii superioare, sunt oferite 580 locuri de munca. Oferta de locuri de munca pentru ingineri si subingineri, este de 196 de locuri de munca, respectiv: (inginer mecanic 38, inginer constructii civile, industriale si agricole 24, inginer electronist, transporturi, telecomunicatii 16, inginer productie 12, inginer automatist, inginer de sistem software cate 11, inginer industria alimentara 8, inginer electronist 6, inginer autovehicule rutiere 5 etc.), consilier vanzari asigurari 77, consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist in economie generala, programator cate 13, consultant fiscal 12, medic specialist 11, inspector de specialitate administratie publica 9, consultant in informatica 8, manager 7, juristconsult 5 etc.
Pentru studii medii, profesionale si necalificati, ANOFM ofera 11.519 locuri de munca. Principalele ocupatii pentru care sunt oferite locuri de munca sunt: confectioner-asamblor articole din textile 1.681, muncitor necalificat in industria confectiilor 979, operator confectioner industria imbracaminte-tesaturi, tricotaje, materiale sintetice 591, muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor 392, muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide 371, agent securitate 265, confectioner cablaje auto 229, muncitor necalificat la demolare cladiri, zidarie, mozaic, faianta, gresie, parchet 181, vanzator 170, lacatus mecanic 165, fierar betonist 160, croitor 157, lucrator comercial 150, sofer de autoturisme si camionete 124, agent vanzari 82, operator vanzari prin telefon 65, ospatar (chelner) 64, paznic 58, casier 51, bucatar 48, asistent personal al persoanei cu handicap grav 40, mecanic auto 39, brutar 38, patiser 35, infirmiera 34, femeie de servici 33, agent de securitate incinte (magazin, hotel, intreprindere etc.) 30, agent comercial 29, secretara 24 etc.
Oferta de locuri de munca este diversificata, iar persoanele interesate sa ocupe un loc de munca se pot adresa agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca sau pot accesa adresa de Internet www.anofm.ro, unde se gasesc locurile de munca vacante oferite in fiecare judet, pe meserii, precum si persoanele de contact carora le pot solicita informatii suplimentare.
 

Guvernul anunta disponibilizari in toate domeniile. Ce garantii oferiti pentru stabilitatea unui loc de munca, pe care il scoateti la concurs, dar mai ales pentru un salariu bine platit?
  Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca promoveaza masuri de stimulare a ocuparii, prin subventionarea angajatorilor, in conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
 Stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor se realizeaza prin: subventionarea locurilor de munca, acordarea de credite in conditii avantajoase in vederea crearii de noi locuri de munca si acordarea de facilitati, din bugetul asigurarilor pentru somaj.
ANOFM nu scoate la concurs locurile de munca vacante la nivel national si face publica oferta locurilor de munca declarate de agentii economici, astfel modalitatea de ocupare a locurilor de munca vacante declarate de angajatori poate fi  stabilita de acestia, in functie de natura postului vizat spre ocupare (recrutare, selectie,concurs, examen), asa cum si salarizarea este stabilita de ofertant, in functie de natura, complexitatea si criteriile de ocupare a postului.
Care credeti ca va fi gradul de ocupare a celor 12.000 de locuri de munca?
 Facem precizarea ca este vorba de numarul de locuri de munca vacante si oferta din stoc la nivelul saptamanii 22 – 28 octombrie 2010.
Pentru a avea o imagine de ansamblu, de la inceputul anului pana in luna septembrie a acestui an, gradul de ocupare a fost de 76% prin masurile prevazute de Programul de Ocupare al ANOFM, ceea ce inseamna ca din totalul 378.550de locuri de munca vacante declarate de la inceputul anului pana in prezent, au fost ocupate 291.237 locuri de munca. (interviu realizat de Raluca Iosifidis)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here