Guvernul vrea sa taie facilitatile pensionarilor la transport si sa reduca bursele din educatie

0
653
pensionara_batrana

pensionara_batranaGuvernul ia in calcul sistarea facilitatilor de care beneficiaza pensionarii la transportul public si cel feroviar, diminuarea burselor pentru elevi si studenti, a indemnizatiei de merit si rentei viagere, precum si anularea ajutorului financiar acordat pentru achizitionarea de carti educationale.

 Retragerea si, respectiv, anularea facilitatilor sunt incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta aflat in stadiu de elaborare.

Documentul prevede ca, incepand cu 1 iunie 2010, nu se mai acorda facilitatile pentru transportul intern auto si feroviar, transportul local in comun, de suprafata si subteran, prevazute de OU 71/2004 privind acordarea unor facilitati familiilor de pensionari, Legea 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, Legea invatamantului si Legea privind statutul personalului didactic.

„Incepand cu data de 1 iunie 2010, cuantumul burselor de care beneficiaza elevii, studentii, cursanzii, doctoranzii si auditorii de justitie, precum si bursele de cercetare se diminueaza cu 25%. incepand cu 1 iunie 2010, drepturile de care beneficiaza elevii si studentii, finantate din bugetul Ministerului Educatiei, se diminueaza cu 15%”, se arata in actul normativ.

Proiectul prevede totodata reducerea cu 25% a indemnizatiei de merit acordate in baza Legii 118/2002, a cuantumului rentei viagere acordate sportivilor de performanta si a sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical si neclerical.

Pensiile speciale vor fi plafonate, pensiile militare reduse

Guvernul analizeaza revizuirea modului de calcul a pensiilor speciale si plafonarea acestora, incepand cu 1 iunie, la un nivel calculat strict in functie de prevederile Legii privind sistemul public de pensii, concomitent cu reducerea cu 15% a pensiilor militare de stat si a celor pentru politisti.

Tot de la 1 iunie 2010 vor fi sistate ajutoarele si indemnizatiile acordate la iesirea la pensie, retragere sau trecerea in rezerva.

Modificarile sunt incluse intr-un proiect de urgenta pentru reducerea cheltuielilor sociale, aflat in stadiu de elaborare.

„Incepand cu drepturile aferente lunii iunie 2010, pensiile stabilite potrivit legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate in plata, nu se mai acorda, pensia fiind stabilita potrivit reglementarilor Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, prin utilizarea valorii punctului de pensie de 622,9 lei (fata de 732,8 lei in prezent – n.r.). Cuantumul pensiilor stabilite potrivit Legii 164/2001 privind pensiile militare de stat si ale Legii 179/2004 privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor, cuvenite sau aflate in plata, se diminueaza cu 15% incepand cu drepturile aferente lunii iunie 2010”, se arata in document.

Actul normativ stabileste totodata ca dispozitiile referitoare la pensiile de serviciu cuprinse in legile privind personalul diplomatic si consular, deputatii si senatorii, judecatorii si procurorii, personalul auxiliar de specialitate din instantele judecatoresti, personalul aeronautic civil, functionarii publici parlamentari si inspectorii Curtii de Conturi se abroga.

„Incepand cu 1 iunie 2010, in sistemul public de pensii, precum si in sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispozitiile legale privind inscrierea la pensie anticipata si pensie anticipata partiala nu se aplica. Cererile de inscriere la pensie anticipata si pensie anticipata partiala, depuse pana la 31 mai 2010 inclusiv, se vor solutiona cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare la data depunerii”, se mai arata in document.

Un alt proiect de lucru al Guvernului, prezentat marti de MEDIAFAX, prevedea ca pensiile speciale vor fi diminuate de la 1 iunie printr-o valoare mai mica a punctului de pensie, dar si prin aplicarea unei cote de 90%, ca „taxa de solidaritate”, la diferenta de bani ramasa dupa deducerea contributiei si impozitului, rezulta din proiectul privind reducerea cheltuielilor.

Un document al MInisterului Finantelor releva ca Guvernul plateste lunar pensii medii de serviciu in cuantum cuprins intre 1.176 lei si 9.182 lei pentru un numar total de peste 8.340 parlamentari, diplomati, magistrati, fosti angajati din industria aeronautica si Curtea de Conturi, cele mai multi bani fiind alocati direct de la bugetul de stat.

In luna aprilie, Guvernul a prezentat o informatie generala din care rezulta ca statul cheltuieste anual 120 milioane euro pentru plata pensiilor speciale acordate unui numar limitat de 8.342 persoane care beneficiaza de legi speciale, reprezentand 0,14% din totalul pensionarilor. (Mediafax)

Sursa foto: ArhivaFoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here