Guvernul a aprobat masurile privind TVA la apa de 9%, impozit pe dividende de 5%, impozitare IMM

0
898
guvern-boc

Guvernul a aprobat, marti, masurile fiscale privind devansarea cu un an a reducerii impozitului pe dividende, reducerea TVA la 9 la suta pentru livrarea apei si impozitarea diferentiata pentru microintreprinderi, informeaza Mediafax.

Noile masuri fiscale au fost aprobate printr-o Ordonanta de Urgenta, care se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2016.

„O masura este cea a reducerii TVA, incepand cu 1 ianuarie 2016, la tot ce inseamna livrare, de la 20 la 9 la suta, pentru livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii in agricultura”, a declarat, marti, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

De asemenea, Guvernul a decis ca reducerea cotei de impozitare de la 16 la suta la 5 la suta, aplicabila dividendelor distribuite persoanelor romane, fizice si juridice, precum si dividendelor obtinute, din Romania, de persoane nerezidente, sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016.

„Aceasta masura de reducere a impozitului pe dividende urmareste, in special, obtinerea unor efecte economice pozitive prin cresterea volumului de investitii si favorizarea dezvoltarii societatilor de tip holding, incurajarea capitalului romanesc, incurajarea pastrarii in tara a capitalului romanesc, incurajand, totodata, si restructurarea societatilor comerciale in scopul adaptarii lor la exigentele mediului economic si financiar, national si european”, a aratat ministrul Finantelor, adaugand ca se are in vedere si eliminarea riscului nedistribuirii dividendelor realizate de persoanele fizice in cazul pastrarii cotei de impozit de 16 la suta in asteparea unui cadru legal mai favorabil, ceea ce ar putea genera „blocarea unor surse de venituri” la bugetul general consolidat.

O alta masura inclusa in Ordonanta de Urgenta se refera la impozitarea microintreprinderilor si vizeaza doua aspecte. Astfel, se majoreaza plafonul de incadrare in categoria microintreprindere de la 65 mii euro la 100 mii euro cifra de afaceri pe an fiscal. Totodata, se introduce un sistem de cote de impozitare diferentiate, in functie de numarul de salariati, intre 1 la suta si 3 la suta.

„S-a majorat plafonul de incadrare in categoria de microintreprinderi de la 65 de mii la 100 de mii de euro. De asemenea, s-a introdus si un sistem de cote de impozitare diferentiate in functie de numarul de salariati intre unu si trei la suta in vederea stimularii crearii de noi locuri de munca si pentru asezarea echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderile cu si fara salariati. Astfel, va fi unu la suta pentru microintreprinderile cu peste doi salariati inclusiv, doi la suta pentru microintreprinderile care au un salariat si trei la suta, asa cum este astazi, pentru microintreprinderile care nu au niciun salariat”, a spus ministrul Finantelor.

Actul normativ adoptat de Guvern include si alte prevederi, respectiv extinderea categoriei persoanelor juridice romane care nu datoreaza impozit pe profit pentru veniturile obtinute si utilizate potrivit reglementarilor legale in domeniul educatiei nationale. in aceasta categorie vor intra, potrivit acestui act normativ, si unitatile de invatamant particular preuniversitar. De asemenea, sunt prevazute exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care detin o asigurare pentru boala si maternitate pe teritoriul unui stat cu care Romania aplica un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, introducerea reglementarii potrivit careia, in cazul inmatricularii sau inregistrarii unui mijloc de transport in cursul anului, proprietarul are obligatia sa depuna o declaratie la organul fiscal local in termen de 30 de zile de la data dobandirii.

Ordonanta adoptata de Guvern contine, de asemenea, o serie de prevederi care modifica si completeaza noul Cod de procedura fiscala. Una dintre modificari vizeaza desemnarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala drept autoritate competenta pentru efectuarea schimbului de informatii cu statele cu care Romania s-a angajat printr-un instrument juridic, masura menita sa contribuie la combaterea evaziunii fiscale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here