Greenpeace Romania – Stop poluarii in energie! Greenpeace recomanda Guvernului o strategie energetica fara poluare

0
1008

Energie curata, reducerea emisiilor provocate de gazele cu efect de sera si un consum responsabil al resurselor – acestea au fost masurile recomandate de Greenpeace Romania pentru viitoarea strategie energetica nationala.

Greenpeace Romania este singurul ONG care a fost invitat sa ia parte la procesul de consultari publice derulat de Guvern pentru viitoarea strategie energetica. in cadrul grupului de lucru pentru energie electrica – parte a etapei de analiza calitativa – Greenpeace a participat la sesiunea de lucru din 9-10 martie 2016, unde a facut recomandari pentru un sector energetic orientat catre viitor. Ieri, 15 martie, Greenpeace a transmis in scris un set de recomandari menite sa contribuie la imbunatatirea etapei de modelare cantitativa (pasul urmator in elaborarea strategiei energetice).

Ionut Cepraga, coordonator de campanii: “Ca sa avem o strategie cu adevarat utila este important sa abordam realist problemele actualului sector energetic. O mare parte din capacitate de producere a energiei este invechita si cat de curand va trebui sa punem altceva in loc. Acel ceva trebuie sa fie avantajos economic, dar si prietenos cu mediul natural; suntem poate in punctul cel mai potrivit sa incepem o tranzitie catre un viitor energetic curat”.

Greenpeace a fost singura organizatie de mediu careia i-a fost acceptata participarea la grupul de lucru pentru energie electrica. Desi alte ONG-uri, precum Banckwatch Romania, si-au exprimat interesul de a participa, nu au fost primite la discutii.

“Am apreciat faptul ca guvernul actual a aratat deschidere pentru consultari publice pe strategie, insa reprezentarea a fost una vadit disproportionata: dintre cei 85 de participanti am fost singurul reprezentant al unui ONG de mediu.” – adauga Ionut Cepraga.

In decembrie 2015 a avut loc la Paris cea de-a 21-a editie a summitului climatic international, in cadrul caruia Uniunea Europeana s-a angajat ca pana in 2030 sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu minim 40%. impreuna cu acest obiectiv obligatoriu privind emisiile, UE si-a propus sa isi asigure minim 27% din energie din surse regenerabile pana in 2030, iar gradul de eficienta energetica sa fie de minim 27%. Greenpeace sustine ca statele membre trebuie sa considere cele trei obiective drept minimale si sa isi planifice niveluri de actiune climatica mai ambitioase. Prin noua sa strategie energetica, Romania poate alege tranzitia catre un sistem energetic adaptat cerintelor de viitor sau poate continua sa modifice superficial pe cel mostenit din secolul trecut, perpetuand astfel ineficienta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here