Gandul: Cum vrea Banca Mondiala sa schimbe Romania. Concluziile unui raport secret

0
681
vartej-bani

vartej-baniBanca Mondiala desfiinteaza in ultimul raport Romania, tara cu un buget facut dupa ureche, directionat politic, si cu un Minister de Finante cu mai multi angajati decat in Anglia, scrie Gandul. Romania are un buget cu venituri si cheltuieli nerealiste care duce lipsa de credibilitate,

 cea mai mica absorbtie a fondurilor europene dintre tarile UE, o administratie fiscala teritoriala care creste costurile de colectare si care ar trebui inlocuita cu un sistem informatic bine pus la punct si un call-center, se arata in evaluarea functionala efectuata de Banca Mondiala in sistemul de finante publice, in institutii precum Ministerul de Finante si ANAF.

Documentul obtinut de Gandul nu are caracter public si este destinat boardului institutiei si oficialilor de la Bucuresti. Mai mult, potrivit Bancii Mondiale, companiile de stat ar trebui controlate direct de ministrul de Finante printr-o noua agentie sau directie aflata in subordinea acestui minister. Recomandarile BM vor fi incluse, cel mai probabil, si in cuprinsul viitorului acord de finantare sau supraveghere pe care Romania a anuntat ca vrea sa il semneze cu FMI, CE si BM in 2011.

Buget de stat: nerealist si supraestimat

Bugetul Romaniei duce lipsa de credibilitate, fapt care afecteaza disciplina fiscala. Potrivit BM, „bugetul aprobat nu este un document credibil”.
Bugetul e bazat pe venituri nerealiste, supraestimate pentru a justifica niste cheltuieli mari, spun expertii BM.
Suplimentarile bugetare sunt create din cauza adoptarii unor legi aprobate in afara bugetului carora li se da o atentie insuficienta in ceea ce priveste impactul bugetar. Exemplele date in raport sunt eventuale majorari de pensii si salarii.
„Supraestimarea veniturilor a fost motiv pentru a permite, la presiunile politice, cresteri artificiale in avelopa de resurse disponibila”, se arata in documentul obtinut de Gandul.
„Actualul buget al tarii, cum este el realizat, deviaza semnificativ de la bugetul initial.”
Din cauza lipsei de credibilitate a bugetului de stat, nu exista transparenta si predictibilitate, iar dezechilibrele fiscale si bugetare au crescut, atrage atentia Banca Mondiala.
Potrivit expertilor institutiei internationale, in prezent, actualul buget al tarii este focusat pe cheltuielile fixe, fara o prioritizare a costurilor.
Ce solutii propune Banca Mondiala:

Angajamente colective de la ordonatorii de credite cu privire la respectarea plafoanelor stabilite in buget, corelate cu prioritatile guvernului.
Ministerul de Finante sa aiba dreptul sa ajusteze unilateral bugetele de cheltuieli propuse de ministere daca acestea depasesc plafoanele.
Toate legile adopatate in timpul anului, cu impact semnificativ asupra bugetului de stat trebuie sa contina si o analiza a acestui impact realizata de Ministerul de Finante. Paralel, Consiliul Fiscal trebuie autorizat sa publice esti-mari separate asupra impactului fiscal al unor anumite legi, daca neutralitatea fiscala ar fi incalcata.
Ministerele trebuie sa justifice noile initiative de proiecte si sa vina cu solutii de cofinantare din economiile proprii.
Banca Mondiala mai recomanda evaluari periodice ale cheltuielilor tu-turor ordonatorilor de credite.
Modernizarea serviciilor prin auto-matizare si informatizare. Integrarea sistemului de contabilitate si raportare cu cel de plati. (Citeste articolul integral pe MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here