FMI: Daca se reduc taxele, cresc salariile si nu exista masuri compesatorii deficitul fiscal se apropie anul viitor de 3% din PIB

0
726

Fondul Monetar International avertizeaza ca deficitul fiscal al Romaniei se va apropia de 3% anul viitor si va depasi acest nivel in 2017, pe fondul reducerilor masive de taxe si impozite si al majorarilor salariale, daca Guvernul nu identifica masuri compensatorii, recomandand o tinta de 1,5%.

„Pentru anii 2016 si 2017, politicile adoptate si cele care se intentioneaza a fi adoptate – o combinatie de reduceri masive de impozite si taxe si de majorari salariale – vor impinge deficitul fiscal pana aproape de 3% din PIB in anul 2016 si peste acest nivel in 2017, daca nu sunt identificate masuri compensatorii sau daca nu se intampla din nou neexecutarea integrala a cheltuielilor de capital”, a declarat intr-un comunicat sefa misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, la finalul vizitei din perioada 13-21 octombrie.

Ea a aratat ca abordarea prociclica va induce un stimul la nivelul economiei intr-un moment in care acesta nu era necesar, avand in vedere cresterea economica, si va aseza datoria publica pe o traiectorie ascendenta.

„Planurile fiscale sunt raportate la o tinta recomandata de deficit de 1,5% din PIB pentru anul viitor, deficit ce ar asigura reducerea datoriei publice ca pondere in PIB si, data fiind neutralitatea ciclica, ar acomoda perspectivele actuale de crestere”, a mai spus Schaechter.

Pentru anul curent, bugetul este construit astfel incat sa se incadreze in tinta de deficit de 1,9% din PIB, „datorita realizarilor bune pe partea de venituri si executiei sub asteptari a bugetului de capital”, existand spatiu pentru a se onora inainte de termen unele dintre obligatiile aferente anului 2016.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici a declarat recent ca vrea sa achite in acest an cat mai multe dintre obligatiile de plata ale anului viitor, astfel incat sa degreveze bugetul pe 2016 si a usura presiunea pe deficitul bugetar.

FMI reaminteste Guvernului ca accelerarea reformelor fiscale structurale este esentiala pentru consolidarea finantelor publice si pentru imbunatatirea calitatii bugetului.

Totodata, mai buna colectare a veniturilor si reducerea cheltuielior ineficiente ar putea genera spatiul fiscal necesar reducerii cotelor de impunere, desi intr-un ritm mai temperat. in mod special, desi colectarea impozitelor si taxelor a fost considerabil mai buna in acest an, decalajul de colectare se mentine semnificativ.

„Pe mai departe, prioritatea in materie de reforme ar trebui sa se concentreze pe introducerea unei abordari moderne bazate pe gestionarea riscului de conformare, abordare care ar deplasa resursele limitate ale administratiei fiscale (ANAF) dinspre controalele efectuate in scopul rambursarilor de taxa pe valoarea adaugata (TVA) catre activitati ce genereaza mai multe venituri. in lipsa unei astfel de reorientari a resurselor, planurile de restructurare suplimentara a ANAF s-ar putea sa nu genereze rezultatele anticipate”, atrage atentia sefa misiunii FMI.

Ea mai spune ca noul regim de impozitare a resurselor naturale avut in vedere ar trebui calibrat cu atentie pentru a se asigura un echilibru intre stimularea investitiilor pe de o parte, si obtinerea de catre Stat a partii ce i se cuvine din aceste venituri, pe alta parte.

Pe partea de cheltuieli, masurile cheie de eficientizare includ demararea unor analize pilot ale cheltuielilor publice in vederea identificarii posibilitatilor de castiguri de eficienta, punerea in aplicare si intarirea listei de prioritizare a investitiilor pentru a spori calitatea investitiilor, si finalizarea implementarii la scara nationala a sistemului de control al angajamentelor, cu scopul de a imbunatati gestionarea cheltuielilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here