Festival international de Vin, Arta, Gastronomie, la Iasi

0
121
macheta-provino-CMYK-161x270mm

macheta-provino-CMYK-161x270mmFestivalul PROVINO – Vin, Arta, Gastronomie are loc in perioada 3 – 6 noiembrie 2011, la Centrul Expozitional Providenta din Iasi.
Prima editie PROVINO reuneste intr-una dintre cele mai importante zone viticole din tara producatori,

importatori si distribuitori de vinuri, companii din industria conexa si auxiliara, precum si reprezentanti ai segmentului HoReCa, oenologi, somelieri, degustatori autorizati si maestri bucatari.
Festivalul PROVINO promoveaza arta, cultura vinului si stiinta gastronomica si ofera publicului vizitator oportunitatea de a lua parte la o serie de evenimente cu grad sporit de interactivitate: degustari si lansari de vin, cursuri introductive in lumea vinului, show-uri gastronomice organizate in premiera la Iasi, expozitie de arta, sabrari de sampanie, intalniri cu somelieri, degustatori si Cavaleri ai Vinului.
Programul Festivalului PROVINO:
3 noiembrie 2011, 16.00 – 20.00
Prima zi a festivalului PROVINO este dedicata intalnirii dintre specialistii si antreprenorii din industria viniviticola si reprezentantii segmentului HoReCa.
La Deschiderea Oficiala si la „Ziua HoReCa – rilor” sunt asteptati peste 500 de invitati, oficialitati, doctori in horticultura, oenologi, ingineri si tehnicieni horticoli, manageri de restaurante, hoteluri, pensiuni din judetele Suceava, Neamt, Bacau, Botosani, Vaslui si Iasi, si reprezentanti mass-media.
3 noiembrie, Program: 16.00 – 20.00 / 4 – 5 noiembrie: 10.00 – 20.00; 6 noiembrie: 10.00 – 18.00
in EXPOZItIA PROVINO, desfasurata pe o suprafata de 2.500 de metri patrati, companii de top din industria viniviticola isi vor face cunoscute produsele si serviciile publicului larg. Vor fi prezentate peste 150 de tipuri de vinuri de la cei mai importanti producatori din tara, dar si produse si servicii auxiliare si conexe pentru industria vinului: solutii complete pentru crame, utilaje, echipamente, sisteme si accesorii pentru podgorii si crame, tratamente cu grad minim de toxicitate pentru culturile de vita de vie, pana la decantoare, carafe, pahare realizate manual, sticle decorative s.a.
4 – 5 noiembrie, Program: 10.00 – 18.00
sCOALA VINULUI ofera cursuri practice si teoretice de introducere in lumea vinului. Instruirea se desfasoara pe durata a sase ore, in grupe de cate 30 de persoane, iar trainerii sunt somelierul Marian Timofti, presedintele Organizatiei Somelierilor din Romania 2011 si Dan Boboc, presedintele Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania.
La “Scoala Vinului” pasionatii invata de la profesionisti cum sa aprecieze un vin bun, dar si tehnici de servire si asociere a vinului cu mancarea iar la final primesc diplome de participare. Personalul din HoReCa beneficiaza de cursuri personalizate.
Tematica: Notiuni de baza despre Vinurile HoReCa; Tehnici de servire si asociere a vinului cu mancarea;  Initiere in arta degustarii  (tipuri de pahare,  manuirea paharului,  degustarea vinului alb,
rose,  rosu,  spumant);  Cultivarea vitei de vie (metode de crestere, boli, taiere, cules); Vinificarea in alb, rose, rosu, Champagne, Spumant, Frizante; Vinuri Romanesti (caracteristicile zonelor viticole, podgorii, plaiuri viticole, crame); “Vinurile Lumii” ( Franta, Italia, Africa de Sud, Spania) si “Vinuri din Lumea Noua” (Chile, Argentina, SUA, Africa de Sud s.a).
4 – 6 noiembrie, Program: 12.30 – 17.00
WINE & GASTRONOMY, zona dedicata degustarilor de vin realizate sub indrumarea somelierilor si degustatorilor autorizati. Participantii pot descoperi vinul preferat din 12 – 14 tipuri de vin prezentate intr-o sesiune de degustare care dureaza 45 de minute. Vor avea loc cate sase sesiuni de degustari pe zi realizate in grupe de cate 50 de persoane.  
Vinurile de la Festivalul PROVINO sunt promovate prin ritualul degustarii si prezentari realizate de profesionisti, ceea ce face ca experienta degustarii sa fie una memorabila, iar acestea vor fi servite alaturi de tapasuri puse la dispozitie de restaurantele partenere.
Iubitorii de vin vor putea degusta: Francusa Selectie, Grasa 2005 si Feteasca Alba Demisec de la Cotnari; Fume si Cabernet Sauvignon de la Budureasca; La Cetate Shiraz si Dragaica Rosie de la Crama Oprisor; Zghihara, Feteasca Regala si Aligote de la Crama Averesti, Husi; Castel Starmina Merlot de la Vinarte, si Trei Hectare Sable Noble Alb, Rose si Rosu de la Murfatlar.
4  –  5 noiembrie, Program 18.00 – 22.00 /  6 noiembrie, Program: 14.00 – 18.00
Serile ART, WINE & GASTRONOMY (19.00 – 22.00) ii au ca amfitrioni pe fratii Adrian & Catalin Paduraru.  Invitatii vor asista la show-uri gastronomice sustinute de bucatari de renume si se vor putea bucura de creatiile artistilor ieseni in compania muzicii si a vinurilor bune. Vor fi realizate degustari cu vinuri special selectionate pentru aceasta ocazie de Cotnari, Bucium si Vinarte, iar Crama Averesti lanseaza “Zghihara”, un vin crescut pe langa Husi, in unicul tinut care produce acest soi nobil, cunoscut drept a fi cel mai acid vin al neamului romanesc. Somelierii, degustatorii si bucatarii vor adauga un plus de savoare fiecarei seri prin asocierea vinurilor cu produse culinare rafinate.
Vineri, 4 noiembrie, gatesc pentru invitati Adrian Lucian Sipoteanu si Cristi Zamfir, bucatari sefi la unul dintre cele mai noi si rafinate restaurante din Iasi, „La Castel”, medaliati la concursuri, la sectiunea “Creatie” si “Asocierea vinului cu preparatul culinar”.
Sambata, 5 noiembrie, Dan Boerescu, singurul roman membru concomitent al confreriilor europene ale vinului si gastronomiei „Ordo Equestris Vini Europae / Cavalerii Vinului” si „Chaine des Rotisseurs”,  va realiza un show gastronomic cu vin iar umorul si carisma sa vor fi principalele ingrediente ale serii.
Duminica, 6 noiembrie, Florin Dumitrescu, unul dintre cei mai in voga bucatari cu care se mandreste Bucurestiul culinar, aflat printre cei mai tineri Chefi din tara, va crea un show gastronomic de exceptie. Chef-ul scolit in Italia a gatit pentru numeroase personalitati din  showbiz-ul romanesc iar vedete precum Nicholas Cage si Demis Roussos s-au delectat cu preparatele sale.
3 noiembrie, Program: 16.00 – 20.00 / 4 – 5 noiembrie: 10.00 – 22.00; 6 noiembrie: 10.00 – 18.00
TERASA PROVINO (10.00 – 21.00), spatiu dedicat publicului larg si vinurilor de masa, loc de intalnire si petrecere pentru vizitatorii Festivalului PROVINO.
WINE SHOP, zona de unde publicul vizitator va putea achizitiona vinurile prezente in festival dar si accesorii din industria vinului.

Vinificatori de top din Romania participa la Festivalul PROVINO: Cotnari, Murfatlar, Agroindustriala Bucium, Budureasca, Crama Oprisor, Crama Basilescu, Vinarte, Domeniile Nicoresti, Domeniile Samburesti, Crama Gramma, Crama Averesti, Lozawine si Banemi.

Companii din industria conexa si industria auxiliara isi promoveaza produsele la PROVINO.  Participa: Lantec Industries, Valdo Invest,  Alti Prest, Vignetinox, Mateo, Loredo, TM Inox, Fabrica de sticla Fredi Onesti, Polimercolor si Andre Cristal.

Prima editie a Festivalului PROVINO – Vin, Arta, Gastronomie organizata de compania ABplus Events este realizata sub patronajul Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” Iasi, cu sprijinul Patronatului National al Viei si Vinului, Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania si Organizatiei Somelierilor din Romania 2011 si sprijinul Primariei Iasi, in calitate de Partener institutional.
Partener Oficial: Bilbor
Partener Gastronomic: Five Continents, La Castel, Panifcom, Marcel
Partener de Servicii: Conti Grup, Moldova Mall
Co-producator: TVR
Parteneri de Comunicare: Good Food, Ziarul de Iasi, Magic FM, Adevarul Holding
Parteneri Media: Esquire, Playboy,  Food & Bar, Bucataria pentru toti, Evenimentul Regional al Moldovei,  in Oras.ro, Zile si Nopti, Orasul Suceava.ro, CITV, Vinul.ro, Wine Taste, Magazinul Progresiv, HRB Expert, Business Adviser, Business Point, Yacht Expert,  Vinexpert
Travel Partner: Icar Tours

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here