Energia alternativa ar putea dezechilibra sistemul electroenergetic national

0
748
energie-eoliana

energie-eolianaAjutorul acordat de stat pentru stimularea productiei de energie din surse regenerabile este prea generos si va duce la o supracapacitate de productie, cu efecte negative asupra stabilitatii sistemului, iar Transelectrica are un obstacol „aproape insurmontabil” in atragerea fondurilor de investitii.

Un document privind prioritatile noii strategii energetice a Romaniei, elaborat de Anton Vladescu, reprezentant al Consiliului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, si Valeriu Binig, director pentru programe de energie in compania de consultanta Deloitte, arata ca printre provocarile dezvoltarii sectorului energetic se numara legea de acordare a certificatelor verzi.

Aceasta masura de sprijin a energiilor regenerabile este considerata „prea generoasa” si „va conduce la o supracapacitate de generare in acest sector, ceea ce va afecta siguranta si stabilitatea sistemului electroenergetic national”, se arata in document.

Statul sprijina productia de electricitate din surse regenerabile prin sistemul certificatelor verzi. Producatorii de energie din surse alternative primesc certificate verzi pentru energia produsa si livrata in retea. Furnizorii de energie sunt obligati sa cumpere certificatele verzi in cote anuale, astfel ca producatorii castiga bani atat din vanzarea directa a electricitatii, cat si din tranzactionarea certificatelor.

Sistemul certificatelor verzi are un efect negativ prin cresterea pretului energiei la consumatorii finali.

Documentul precizeaza ca este necesara o dimensionare corecta a sectorului energiei regenerabile, luand in calcul necesarul de investitii pentru constructia unor unitati de productie de echilibrare, avand in verere caracterul incontrolabil al energiilor alternative, precum si cererea de energie si evolutia tehnologiei.

Capacitatile de productie a electricitatii din surse regenerabile sunt concentrate preponderent in sud-estul tarii si sunt reprezentate in majoritate de centrale eoliene.

Pentru a putea asigura siguranta sistemului energetic national, operatorul pietei, Transelectrica, va trebui sa construiasca noi linii de transport, pentru preluarea energiei produse in centralele eoliene.

Potrivit autorilor acestui studiu, cadrul legisltiv actual nu permite Transelectrica sa realizeze aceste investitii, obstacolul financiar al companiei de stat fiind „aproape insurmontabil”.

„Recent incheiata oferta publica secundara care a mai scos din mainile statului un nou pachet de actiuni nu a intarit in niciun fel accesibilitatea fondurilor pentru dezvoltare; din contra, a slabit si mai mult capabilitatea Transelectrica de a atrage finantari pentru proiecte de investitii pe termen lung”, se spune in document.

Oficiali ai Transelectrica estimau la inceputul anului ca investitiile necesare pentru echilibrarea sistemului energetic, ca urmare a impactului centralelor eoliene, este de 500 milioane de euro, bani pe care compania de stat nu ii are.

Sursa citata precizeaza sa Transelectrica nu are parghiile necesare pentru a incuraja investitiile in noi unitati de productie, al caror rol ar trebui sa fie echilibrarea sistemului energetic, cauzata de sursele regenerabile. „Modelul actual de reglementare, bazat pe imprumuturi si rambursarea lor pe baza unui tarif crescut doar la punerea in functiune a investitiei, va duce la imposibilitatea atragerii de noi credite”, potrivit documentului. Este necesara o reforma a cadrului de reglementare (…). Redirectionarea profitului din alte activitati desfasurate de Transelectrica si atent reglementat si monitorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei poate fi o solutie”, se arata in document.

Potrivit autorilor studiului, daca nu vor fi construite termocentrala de la Braila si hidrocentrala Tarnita-Lapustesti (judetul Cluj), al caror rol ar fi echilibrarea sistemului energetic national, „se vor vedea din ce in ce mai multe reduceri de productie eoliana, congestii in retea si alte fenomene negative”.
Totodata, amanarea constructiei termocentralei de la Braila si a hidrocentralei Tarnita cauzeaza intarzieri in punerea in functiune a altor capacitati de echilibrare a sistemului.

O alta provocare legata de productia energiei din surse regenerabile va fi de natura social-politica si va fi legata inclusiv de mentinerea la un nivel suportabil a pretului energiei electrice.

„Presiunile crescande pentru a asigura o plasa de siguranta (…) vor ajunge si la legiuitori si reglementatori, egaland in intensitate mesajul lobbyului industriei de profil (…). Abia acum productia de energie eoliana este semnificativa si efectele sale in facturile finale se simt, generand nemultumirea consumatorilor platitori”, se mai spune in document. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here