Elvetia va publica o lista cu numele strainilor investigati pentru evaziune fiscala

0
597

Elvetia a inceput sa publice online numele persoanelor si firmelor straine investigate in tarile de origine pentru evaziune fiscala, inclusiv in Germania, dupa ce autoritatile au fost asaltate cu solicitari oficiale din partea institutiilor fiscale din alte tari, relateaza site-ul Deutsche Welle.

Cetatenii americani vor fi identificati doar prin initialele numelor lor, anunta Mediafax.

Publicatia elvetiana Sonntagszeitung a relatat ca in urma numeroaselor solicitari oficiale venite din partea autoritatilor fiscale straine, Elvetia a decis sa publice numele, datele de nastere si nationalitatile persoanelor respective in gazeta federala in care sunt publicate textele oficiale.

Justificarea oficiala este ca publicarea permite celor identificati sansa de a angaja un avocat si de a lua masuri legale, potrivit Sonntagszeitung, care s-a referit la eliminarea recenta a secretului bancar in Elvetia, la presiunea in special a Statelor Unite.

Alexandre Dumas, oficial al autoritatii fiscale elvetiene, a spus ca bancile nu mai sunt interesate sa caute clienti care nu isi mai tin conturile in Elvetia. in schimb, Elvetia primeste solicitari oficiale din partea altor state, pentru sprijin in vederea identificarii evazionistilor, prin intermediul administratiei fiscale federale elvetiene din Berna.

in schimb, Elvetia a cerut ca statele care primesc informatiile solicitate despre suspecti sa pastreze detaliile confidentiale.

Un avocat citat de Sonntagszeitung a spus ca multi dintre suspecti nu stiu ca pot face recurs in Elvetia.

Editiile saptamanale ale gazetei federale din luna mai au continut zeci de decrete in care sunt mentionati cetateni spanioli, indieni, olandezi, germani, britanici, americani si sud-coreeni, precum si companii inregistrate in Panama, Bahamas si Spania.

in cazul Indiei si Germaniei, Dumas a negat ca cererile oficiale pentru informatii au avut loc in urma achizitiilor recente, de catre autoritatile fiscale, a unor date furate, referitoare la suspecti de evaziune fiscala.

„Nu suntem niciodata siguri daca solicitarile implica date furate. Se aplica principiul increderii”, a spus Dumas.

in Germania, un numar record de 40.000 de suspecti de evaziune fiscala au declarat anul trecut, in mod voluntar, fondurile ascunse in strainatate, potrivit unei legi noi care permite plata retroactiva a taxelor datorate si a penalitatilor.

in luna februarie, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) a publicat date referitoare la evazionisti care au ajuns in posesia autoritatilor franceze, intr-un scandal numit SwissLeaks. Banca britanica HSBC a fost acuzata sa a ajutat suspecti de evaziune fiscala din aproximativ 200 de tari.

HSBC a prezenta scuze, iar divizia elvetiana a institutiei financiare a anuntat ca a colaborat permanent cu autoritatile elvetiene de cand a aflat despre furtul datelor, in 2008.

Anterior, cele mai mari banci elvetiene, UBS si Credit Suisse, au acceptat plata unor amenzi in Statele Unite, in urma acuzatiilor ca au ajutat cetateni americani sa eludeze fiscul.

in luna martie, Elvetia a semnat un acord pentru schimb automat de informatii cu Australia, acorduri similare urmand sa intre in vigoare cu Statele Unite si Uniunea Europeana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here