Eficienta energetica, solutie pentru cresterea sustenabila a economiei romanesti

0
982

In cadrul unei conferinte de presa organizate de Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE) si Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a avut loc lansarea lucrarii Cartea Alba „Eficienta energetica in Romania”, realizata de Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE). De asemenea, cu aceasta ocazie s-a parafat protocolul de colaborare intre CCIB, reprezentata de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedinte, si ARPEE, reprezentata de Gilles Humbert, presedinte.

„ARPEE are ca membri fondatori noua companii private importante din Romania (ABB, Alstom, Dalkia, EnergoBit, Elcomex, GDF SUEZ Energy Romania, Lafarge, OMV Petrom si Pricewaterhouse Coopers), care au pornit de la premisa ca eficienta energetica este o prioritate fundamentala in Romania, in special ca urmare a transpunerii noii Directive privind eficienta energetica (2012/27/UE), in vederea valorificarii potentialului remarcabil de economisire a energiei existent in tara”, a punctat Gilles Humbert, presedinte ARPEE.

Pornind de la aceste considerente, in lucrare – care reflecta angajamentul ARPEE de a se implica, alaturi de institutiile publice in eforturile de a imbunatati eficienta energetica in Romania – sunt abordate subiecte precum: cadrul legal, servicii de eficienta energetica, performanta energetica a cladirilor, cogenerare si termoficare, acorduri voluntare, eficienta energetica a sistemelor electrice, promovarea investitiilor in domeniu, imbunatatirea cadrului institutional.

„Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a realizat deja actiuni concrete pentru definirea unui nou cadru institutional si legislativ al eficientei energetice in Romania, intre care analiza SWOT a Planurilor Nationale 1 si 2 de eficienta energetica, impreuna cu BERD, si postarea pe site-ul ANRE a proiectului noii legi a eficientei energetice”, a precizat Emil Calota, vicepresedinte al ANRE

Potrivit specialistilor ARPEE, in prezent, Romania consuma de 2,5 ori mai multa energie pe unitatea PIB in comparatie cu media UE. Pierderile energetice in sectorul industrial ating 30-35% din energia consumata, in timp ce la cladiri se constata pierderi energetice de cca. 40-50% din energia consumata. „Dorim ca activitatea ARPEE sa contribuie in mod substantial la consolidarea politicilor energetice din Romania si la crearea unei platforme de actiune comuna a institutiilor guvernamentale, a celor de reglementare, precum si a reprezentantilor mediului de afaceri”, a afirmat Dan Ioan Gheorghiu, consilier pentru energie al primului ministru.

„in ultimii ani subiectul eficientei energetice s-a aflat permanent pe agenda Camerei bucurestene. Consider ca parteneriatul intre CCIB – organizatie cu traditie de peste 145 de ani in reprezentarea si sustinerea mediului de afaceri – si ARPEE – Asociatie aflata la inceput de drum, dar recomandata de calitatea membrilor fondatori si de specialistii de prestigiu care i s-au alaturat – se va dovedi benefic pentru comunitatea de afaceri, datorita proiectelor pe care le vom dezvolta impreuna. Ma refer, de exemplu, la organizarea unor evenimente dedicate promovarii pe piata noastra a bunelor practici din alte tari cu experienta solida in domeniu si a unor solutii a caror aplicare poate conduce la eficientizarea activitatii curente a companiilor, dar si la un mediu mai curat”, a afirmat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele CCIB.

In completare, Aureliu Leca, director executiv ARPEE, a punctat: „obiectivul ARPEE este de a promova si sustine activitatile de dezvoltare a eficientei energetice in toate domeniile, alaturi de factorii politici si administrativi de decizie, in interesul consumatorilor industriali si casnici. Cresterea eficientei energetice este o solutie importanta la efectele liberalizarii pietelor de energie”.

ARPEE estimeaza ca eficienta energetica poate genera un beneficiu pe termen lung de 5-7 miliarde euro, ceea ce reprezinta o crestere de 4-6% a PIB, fara un consum suplimentar de energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here