Documente rare, imagini alese la casa de licitatii Goldart

0
1038

O bogata „recolta” de toamna este prezentata amatorilor de frumos in licitatia din 17 octombrie a Casei de licitatii Goldart, care va avea loc incepand cu ora 19, la Hotel Marshal Garden. Cunoscatorii sunt invitati sa aleaga, pe de-o parte, dintre manuscrise rare, editii princeps, carti purtand autografe faimoase, reviste si monografii alese, si pe de alta parte, dintr-o selectie de grafica rafinata, arta contemporana, sculptura si pictura apartinand unor artisti romani consacrati.

Dintre raritatile bibliofile, semnalam unica serie completa (a 4-a) a „Biletelor de papagal” din perioada 1944-1945, editia Titu Maiorescu a „Poesiilor lui Eminescu” din 1895, cateva editii princeps din opera lui Tudor Arghezi si Gala Galaction, o editie liliputana „Faust” de Goethe, o mapa rara cu 64 de planse impecabile ilustrand Palatul Bancii Chrissoveloni din  Bucuresti, un album rar al Castelului Peles, incitante carti bisericesti, abecedare vechi, reviste interbelice, fotografii inedite.

Arta contemporana este ilustrata de nume consacrate: Sorin Ilfoveanu, Aurel Nedel, Zamfir Dumitrescu, Viorel Margineanu, Stefan Caltia s.a.

De la sculptura lui Boris Caragea si Oscar Spaethe, la grafica unor Aurel Jiquidi, Paul Neagu, Jean  Al. Steriadi, Ion Alin Gheorghiu, Theodor  Pallady, Aurel Baesu, N. Grant s.a., pana la pictura iesita de sub penelul unor binecunoscuti artisti, arta plastica este consistent reprezentata in sesiunea actuala. Din nenumaratele opere oferite publicului, am ales spre prezentare doua lucrari de exceptie definite prin „clasicitatea” lor.

„Nud”- de N. Tonitza (42.000 – 50.000 euro)

Motiv privilegiat in opera lui Tonitza, asupra caruia a revenit de nenumarate ori, nudul feminin l-a cucerit prin afectivitatea temei, prin senzualitatea sa intrinseca si, nu mai putin, prin varietatea valentelor artistice oferite. Regasim si in nudul  din aceasta licitatie aceeasi placere pentru fluiditatea liniei, gustul pentru constructia volumelor si rigoarea cromatica. Spre deosebire de alte creatii asemanatoare, in care forma personajului se decupeaza fragil pe un fundal decorativ, capatand la randul sau valente ornamentale, in cazul de fata nudul respira o voluptate aparte, impregnata de consistenta plastica. Atmosfera creata de griurile vibrate din fundal, elimina orice tenta artificiala, iar frumosul natural este pus in valoare prin frumosul artistic.

„Amiaza la Balcic” – de N. Darascu (20.000 – 26.000 euro)

Atmosfera peisajelor dobrogene, cuprinsa intr-o lumina aparte care invaluie volumele si nuanteaza umbrele, l-a fermecat pe Darascu inca de timpuriu. in „Amiaza la Balcic”, aidoma altor lucrari inspirate de Dobrogea, pictorul evita pitorescul marunt, exotismul factic, pentru a sonda nobletea spatiului, ritmurile volumelor si armonia culorilor. Vibratia luminoasa capata o surprinzatoare materialitate, ritmurile cromatice largi, mai ales, confera luminii o incontestabila consistenta. Impresia de monumentalitate este sporita de ariditatea peisajului si de rigurozitatea constructiilor.

Alte lucrari care ne-au atras atentia din punctul de vedere al raportului cota autor / pret, sunt:

Octav Bancila (1872-1944)
Titlu: UN BUCHET DE LILIAC
Detalii: ulei/panza, semnat, datat 1932 dreapta sus (T.A.P.) 57 x 82,5 cm
Pret estimativ: 4.200 – 5.000 euro

Ion Pacea (1924-1999)
Titlu: NATURA STATICA CU STICLE SI LAMAI
Detalii: ulei/carton tego, semnat dreapta jos (T.A.P.) 52,4 x 59,3 cm
Pret estimat: 1.900 – 2.500 euro

Spiru Vergulescu (1934-2007)
Titlu: MEDIAS
Detalii: ulei/panza, semnat, datat (19)97 dreapta jos (T.A.P.) 53,5 x 91,6 cm
Pret estimativ: 1.600 – 1.800 euro

Mihai Cismaru (1943-2003)
Titlu: NATURA STATICA
Detalii: ulei/panza, semnat, datat 2001 dreapta jos (T.A.P.) 27,5 x 34 cm
Pret estimat: 1.100 – 1.300 euro

Lucrarile pot fi vazute pe www.goldart.ro sau in expozitie, dupa urmatorul program:

La Hotel Marshal Garden, Cal. Dorobanti 50 B
Miercuri, 16 octombrie, intre orele 11:00 – 21:00
Joi, 17 octombrie, intre orele 11:00 – 18:00

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here