Deloitte: Romania ocupa locul II in clasamentul companiilor IT din Europa Centrala si de Est

0
1665

Romania ocupa locul al 2-lea in clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50 2015, dupa Polonia, cu zece prezente in competitia celor mai dinamice companii din domeniul tehnologic, pe baza cresterii veniturilor obtinute pe o perioada de patru ani. Romania inregistreaza astfel o crestere semnificativa, pentru al treilea an consecutiv, cu 29 companii inregistrate (fata de 18 in 2014), din care zece companii in Fast 50 (fata de sase in 2014) si liderul categoriei Big 5. Pentru editia din 2015 au fost luate in calcul veniturile din perioada 2011-2014, cu o crestere medie inregistrata de companiile romanesti prezente in Fast 50 de 544%.

in contextul in care economia Romaniei a inregistrat cea mai mare crestere din CEE in primele trei trimestre ale anului, opt dintre companiile locale prezente in clasamentul Deloitte Fast 50 sunt nou-intrate. Totodata, din doua companii romanesti, una este lider la categoria Big 5, care include companiile dinamice, prea mari ca venituri pentru a concura pe picior de egalitate cu firmele mai mici din categoria Fast 50. Fata de anul trecut, Romania inregistreaza o crestere a numarului de firme din sectorul de software. Cinci dintre companiile din top au sediul in Bucuresti, doua in Cluj-Napoca, una in Iasi, una in Sibiu, una in Timisoara si una in Baia Mare.

„Suntem foarte mandri de toate companiile romanesti prezente in clasamentul Fast 50 2015 si de faptul ca Romania inregistreaza cresteri semnificative de la an la an. Acest lucru confirma competitivitatea mediului de afaceri local, dar mai ales faptul ca talentul antreprenorilor romani face diferenta in regiune in ultimii ani”, a spus Alina Mirea, Partener Deloitte Romania si managerul local al proiectului Fast 50. „Mai mult, putem spune ca asistam deja la crearea unei adevarate comunitati a antreprenorilor romani, pe care Deloitte Romania va continua sa o aduca in prim-plan si sa o sustina prin intalniri regulate si transfer de know-how.”

La randul sau, Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte Romania, a subliniat faptul ca majoritatea companiilor romanesti din clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50 au fost infiintate inaintea crizei financiare si au traversat cu bine aceasta perioada dificila. Prin comparatie, majoritatea companiilor din regiune prezente in clasament au fost infiintate in 2009.

„Faptul ca au crescut in acesti ani, traversand cu bine perioada de criza, demonstreaza ca antreprenorii au viziune pe termen lung si ca au venit cu solutii inovatoare, de impact, in perioade dificile. Viziunea si inovatia sunt valori pe care Deloitte le impartaseste, astfel ca vom continua sa sustinem companiile la inceput de drum pentru a ajuta mediul antreprenorial din Romania sa-si confirme potentialul remarcabil”, a adaugat Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte Romania.

Cu o crestere de 998%, compania ZebraPay din Bucuresti ocupa locul VI in clasamentul regional, cea mai buna pozitie ocupata de o entitate romaneasca prezenta in top. Aflata pentru al doilea an consecutiv in clasament, compania ITNT din Sibiu, lider local Fast 50 in 2014, si-a continuat cresterea, cu 933% (fata de o crestere de 1.433% inregistrata in anul anterior). Insoft Development & Consulting se numara, de asemenea, printre vedetele editiei din acest an, intrucat este prezenta in doua categorii: locul I la categoria Big 5 si pozitia 15 la categoria Fast 50, nou-intrata in clasament, cu o crestere de 577%.

Teamnet International SA ramane si anul acesta printre companiile din categoria Big 5, coborand o pozitie fata de anul trecut (locul IV vs. locul III in 2014), cu o rata de crestere de 127%.

ASTINVEST ocupa locul 13 (cu o rata de crestere de 705%), urmata, pe locul 15, de Insoft Development & Consulting (577%). Piconet ocupa locul 21 (486%), iar Geskimo, pozitia 42 (419%).

Rata medie de dezvoltare a companiilor Fast 50 din domeniul tehnologiei a scazut la 560%, de la 698% in 2014. in ciuda cresterii ratelor medii de dezvoltare raportate in 2014, se inregistreaza o scadere continua de la valoarea de varf realizata in 2012, de 1.026%. in clasamentul din acest an sunt prezente companii din noua tari: Polonia (12 companii), Romania (10 companii), Croatia (8 companii), Cehia si Slovacia (cate 5 companii fiecare), Ungaria (4 companii), Bulgaria, Lituania si Serbia (cate 2 companii). Dintre cele 50 de companii, 38 sunt prezente pentru prima oara, 3 au urcat in clasament, iar 8 au coborat. Topul este, si de data aceasta, dominat de firmele de software (29), urmate de companiile de media (14), cele de hardware (4) si cele de telecomunicatii (3).

Despre clasament

Categoria Fast 50

Pentru a fi eligibile pentru clasamentul Fast 50, companiile trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii:
Venituri anuale de cel putin 50.000 euro in fiecare an, intre 2011 si 2014;
Sa aiba sediul intr-o tara din Europa Centrala;
Sa dezvolte sau sa produca tehnologii patentate, sau sa faca investitii substantiale in cercetare si dezvoltare;
Sa aiba o structura de actionariat care exclude subsidiare detinute majoritar de entitati strategice.

Categoria Big 5

Categoria „Big 5” include companii dinamice mari, care au avut cresteri spectaculoase in ultimii cinci ani. Pentru a fi eligibile, companiile trebuie sa intruneasca aceleasi criterii ca pentru Fast 50, cu exceptia venitului anual din 2013, care trebuie sa depaseasca 25 milioane euro.

Categoria Rising Stars

La categoria „Rising Stars” („Staruri in ascensiune”), Deloitte include companii „tinere” cu potential mare, care au intrat pe piata dupa 2009. Companiile eligibile trebuie sa aiba o vechime intre trei si cinci ani si sa inregistreze venituri de peste 30.000 euro in ultimii trei ani consecutivi (2011–2013). Celelalte criterii de eligibilitate mentionate anterior raman valabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here