Deloitte: Prioritatea directorilor financiari din Romania este cresterea afacerilor prin scaderea cheltuielilor

0
810
reduceri-cheltuieli

Directorii financiari ai companiilor din Romania au ca prioritati cresterea afacerilor si scaderea cheltuielilor, fiind astfel mai dispusi sa restructureze business-ul decat sa faca investitii noi, potrivit unui sondaj realizat de Deloitte.

„Rezultatele acestei editii a studiului confirma faptul ca mediul financiar ramane instabil. Acest lucru inseamna ca, in ciuda imbunatatirii indicatorilor macroeconomici, majoritatea directorilor financiari sunt in continuare rezervati. Traim vremuri grele, iar rezultatele studiului confirma acest lucru. Cu toate acestea, directorii financiari simt o imbunatatire a situatiei de la ultimele doua editii ale studiului (…). Cred ca directorii financiari din Romania vor avea misiunea dificila de a gasi un echilibru intre presiunile legate de profitabilitatea afacerii, pe de o parte, si in investitii in dezvoltarea afacerii prin inovatie, pe piete noi si imbunatatiri tehnologice si oameni, pe de alta parte”, a declarat Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte Romania, citat de Mediafax.

Prioritatea numarul unu pentru majoritatea respondentilor este cresterea afacerii atat pe pietele actuale, cat si pe piete noi, urmata de scaderea cheltuielilor. O alta prioritate pentru directorii financiari activi pe piata romaneasca este remodelarea afacerii si restructurarea.

Conform studiului Deloitte, gradul de optimism a crescut in ultima perioada datorita indicatorilor macroeconomici la nivel european. Aproximativ 93% dintre respondenti se asteapta ca economia romaneasca sa creasca in 2014.”Cresterea puternica a PIB in 2013 datorita rezultatelor peste asteptari a industriei si agriculturii are la baza cererea mare la export, de aceea este inca prematur sa anticipam o tendinta de crestere cata vreme presiunea fiscala mare mai poate afecta increderea mediului de afaceri. De asemenea, pe termen lung, reticenta in a face noi investitii ar putea afecta serios cresterea PIB, daca Guvernul nu vine cu masuri concrete care sa sprijine investitiile”, arata Deloitte.

Aproape 60% dintre directorii financiari intervievati continua sa creada ca imprumuturile sunt greu de obtinut, iar opinia generala este ca dobanzile la credite ar urma sa scada in Romania, in urmatorul an.

si, daca in urma cu sase luni, directorii financiari din Romania se numarau printre cei mai pesimisti din regiune cu privire la costul chiriilor, de aceasta data se numara printre cei mai optimisti.

A 5-a editie a Deloitte Central Europe CFO Survey reflecta opinia a aproximativ 600 de directori financiari din Albania si Kosovo, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here