Datoriile Romaniei raportate la PIB au scazut cu 7%

0
630
dolari

Romania se afla printre putinele tari care au inregistrat o scadere a datoriei raportate la PIB, incepand cu 2007, de 7 puncte procentuale, alaturi de Israel, Egipt, Arabia Saudita si Argentina, ca urmare a reducerii datoriei companiilor cu 35 de puncte procentuale, potrivit McKinsey&Company.

in schimb, datoria guvernamentala a Romaniei a crescut cu 26 de puncte procentuale din 2007. in ceea ce priveste datoria consumatorilor, aceasta a crescut cu 1 punct, in timp cea datoria sectorului financiar a coborat cu 4% in intervalul analizat, anunta Mediafax.

Analiza se bazeaza pe datele disponibile pentru anul 2007 si la sfarsitul trimestrului al doilea al anului trecut pentru economiile dezvoltate, in timp ce pentru economiile in curs de dezvoltare, categorie unde a fost inclusa si Romania, sunt folosite datele corespunzatoare anilor 2007 si 2013.

Israel a consemnat cel mai mare declin al datoriei nationale, de 22 puncte procentuale, fiind urmata de Arabia Saudita, cu o scadere de 14 puncte procentuale, si Argentina, cu o reducere de 11 puncte procentuale, conform analizei realizate de firma de consultanta americana.

Cele mai mari cresteri procentuale ale datoriei totale din 2007 pana in 2014 au fost consemnate de Irlanda (cu 172 puncte procentuale), Singapore (129 puncte procentuale) si Portugalia (100 puncte procentuale).

in ceea ce priveste nivelul datoriei nationale raportat la produsul intern brut (PIB), Romania ocupa locul 39 in randul celor 47 de tari luate in considerare de firma de consultanta americana. Astfel, datoria Romaniei reprezenta 104% din PIB in 2013, la egalitate cu Turcia.

Clasamentul este condus de Japonia, cu o datorie de 400% din PIB, urmata de Irlanda, cu o datorie de 390% din PIB si Singapore, cu o datorie de 382% din PIB.

La nivel global, datoria a avansat cu 57.000 miliarde de dolari din 2007 pana la jumatatea anului trecut si reprezinta 286% din PIB-ul mondial, potrivit datelor McKinsey&Company. Datoria guvernamentala la nivel mondial a crescut cu 25.000 miliarde de dolari in perioada analizata, iar analistii firmei de consultanta estimeaza ca aceasta va continua aceasta evolutie in Europa si Japonia in acest an.

Studiul ia in calcul 22 de economii avansate si 25 de economii in dezvoltare si analizeaza evolutia datoriei nationale, divizate in patru categorii: datoria guvernamentala, a companiilor din afara domeniului financiar, a consumatorilor privati si a companiilor din sectorul financiar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here