Daca bancile isi restrang activitatea, fondurile europene si piata de capital devin surse esentiale de finantare

0
651

Criza datoriei suverane ar putea avea efecte de durata asupra regiunii Central si Est-Europene. Pentru a recastiga increderea investitorilor, bancile europene vizeaza scaderea riscurilor, fie prin obtinerea de capital suplimentar, fie prin diminuarea expunerii catre economia reala, ori printr-o combinatie a celor doua.

Fara a accesa rezerve suplimentare dinspre bancile mama, institutiile autohtone de credit ar urma sa devina mult mai prudente in finantarea economiei locale, unele dintre ele avand in vedere in primul rand atragerea de depozite pentru imbunatatirea bazei de capital.
Canalele traditionale de finantare nu mai pot oferi necesarul de lichiditati pentru investitii si dezvoltare in noul tablou macroeconomic, asa incat antreprenorii trebuie sa devina creativi.
« Resursele puse la dispozitie de catre UE sunt mai pretioase decat aurul in conditiile crizei europene. Nivelul general de absorbtie este  coborat, respectiv de aproximativ 3,5%, Un reprezentant al Comisiei Europene a calificat situatia drept <<dramatica >>. UE ne intinde o mana de ajutor, scazand cofinantarea pentru proiectele de dezvoltare regionala la 5% (de la 15%) incepand cu 2012. Depinde de noi sa ne adunam fortele si sa ne punem pe treaba. Bancile si autoritatile publice trebuie sa joace un rol activ de educare si sprijin, intelegand ca sunt efectiv in aceeasi barca», a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
O alta sursa de finantare neglijata in perioada recenta – tocmai cand nevoia  de capital sporeste – este piata de capital. Interesul scazut al investitorilor si cel al companiilor se conditioneaza reciproc. Initiativa si curajul companiilor locale trebuie sa intrerupa acest cerc vicios, la indemnul si educarea autoritatilor din domeniu. «Anul  2011 se poate incheia fara nici o listare noua la Bursa de Valori Bucuresti. Este o situatie inadmisibila- un efort sustinut de schimbare a mentalitatilor trebuie initiat de BVB, Depozitarul Central si autoritatile guvernamentale, la care sa contribuie eventual alti factori cu autoritate cum ar fi Universitatile si BNR – iar mediul privat sa inteleaga ca este o chestiune de adaptare sau disparitie. Piata de capital poate oferi <<sangele>> activitatii economice, daca este tratata cu seriozitate. Companiile ar putea sa puna capitalul la lucru, strangandu-l din piata fie prin imprumuturi (emisiuni de obligatiuni), fie prin strangerea de capital prin oferte publice. Romania nu poate merge cu bine inainte fara idei noi si curaj», a precizat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiinţata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata şi monitorizata de instituţiile locale care reglementeaza pieţele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers acţioneaza ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi ca formator de piaţa de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţa (CFD-uri) şi Opţiuni- avand ca activ suport instrumente tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), monetare, de marfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzacţioneaza instrumente derivate pe piaţa extrabursiera, decontarile tranzacţiilor efectuandu-se direct intre participanţii la piaţa (instituţii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB deţine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / inchiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent  la conturile de investiţii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienţi care tranzacţioneaza lunar un volum ce depaşeşte 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piaţa din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 şi este autorizatǎ de Comisia Naţionala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informaţii vǎ invitǎm sǎ vizitaţi www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here