Curtea de Conturi verifica repercursiunile Acordului cu compania Sterling asupra patrimoniului

0
921
platforma-foraj-maritim

platforma-foraj-maritimCurtea de Conturi, la cererea Camerei Deputatilor, verifica „repercusiunile Acordului petrolier al Companiei Sterling Resorces Ltd asupra patrimoniului, resurselor si cheltuielilor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale”, se arata in raportul de activitate al Curtii pe 2009.

 Curtea de Conturi, la cererea Camerei Deputatilor, a controlat in perioada ianuarie-octombrie 2009 modul de gestionare a resurselor publice la Ministerului Tineretului si Sportului si la Nicolina SA Iasi, fiind inca actiuni in derulare la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) privind contractul Sterling si la Ministerul Turismului.

Astfel, Curtea de Conturi a elaborat urmatoarele Raportul privind verificarea modului de administrare a patrimoniului statului roman, corespunzator pachetului de actiuni majoritar, detinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, precum si a influentei asupra bugetului de stat, corespunzator vanzarilor de creante la SC „Nicolina” SA Iasi. Raportul a fost inaintat Comisiei de ancheta special constituita la Camera Deputilor.

O comisie parlamentara a declansat, in luna martie 2009, o ancheta privind modul in care statul a gestionat activitatea societatii iesene Nicolina SA, dar si eventualele interese imobiliare pentru terenurile din incinta fabricii. Societatea Nicolina SA Iasi se afla in procedura de insolventa si numara doar cateva zeci de angajati, dupa ce in urma cu cativa ani avea peste 2.000 de salariati si inregistra profit. Pachetul majoritar de actiuni este detinut de AVAS.

In acest caz, deputatii au decis, in noiembrie 2009 sesizarea Parchetului si a Guvernului.

Potrivit Raportului de activitate pe 2009, Curtea de Conturi a inaintat procurorilor sinteza constatarilor controlului efectuat la solicitarea Camerei Deputatilor privind Hotararea 34/2009, cu privire la modul de intrebuintare a resurselor financiare ale Ministerului Tineretului si Sportului. Valorificarea actului de control intocmit la acest minister s-a efectuat potrivit legii, fiind transmis Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru luarea masurilor ce se impun, potrivit competentelor, noteaza sursa citata.

In iunie 2009, liderul PNL, Crin Antonescu, a facut plangere impotriva ministrului PDL Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, pentru abuz in serviciu si delapidare, in legatura cu fondurile cheltuite pentru organizarea Zilei Tineretului. Plangerea a ajuns la DNA, care a cerut si a primit avizul de incepere a urmaririi penale a lui Ridzi. Evenimentele organizate in 2009 de Ministerul Tineretului si Sportului, de Ziua Tineretului, au costat aproape 620.000 de euro.

Pe de alta parte, in temeiul Hotararii Camerei Deputatilor 33/27 iulie 2009, „in prezent se desfasoara o actiune de verificare a repercusiunilor Acordului petrolier al Companiei Sterling Resorces Ltd asupra patrimoniului, resurselor si cheltuielilor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale”, arata Curtea de Conturi.

Curtea Internationala de Justitie a decis, la 3 februarie 2009, ca Romaniei ii revine 79,34% din teritoriul disputat cu Ucraina in procesul legat dedelimitarea platoului continental la Marea Neagra. Ulterior a inceput o dezatere politica, transferata in plan public, privind un acord cu firma Sterling, generat de o hotarare a fostului Guvern, condus de liberalul Calin Popescu Tariceanu, aprobata la sfarsitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor XIII Pelican si XV Midia din Marea Neagra catre compania canadiana. Hotararea Guvernului Tariceanu din 12 noiembrie 2008 este un act aditional la acordul petrolier incheiat la 24 august 2007 cu Sterling. Subiectul acestei dezbateri era suspiciunea ca statul roman, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol si gaze din cele doua perimetre chiar inainte de a fi cunoscuta decizia de la Haga in disputa dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental al Marii Negre.

Curtea de Conturi, la solicitarea Camerei Deputatilor, face verificari cu privire la resursele Ministerului Turismului in perioada in care a fost condus de Elena Udrea, lider al PDL.

De asemenea, in temeiul Hotararii Camerei Deputatilor 47/20 noiembrie 2009, „se desfasoara o actiune de verificare a sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru actiuni de promovare a turismului si a imaginii Romaniei, la finalizarea careia Curtea de Conturi va elabora un raport cu aspectele constatate, pe care il va transmite Camerei Deputatilor”, se arata in raportul Curtii pe anul trecut. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here