“Copiii Deltei reinvie traditia vaslitului”- spune marele campion olimpic Ivan Patzaichin

0
726

Ivan Patzaichin este un nume de legenda al canotajului romanesc si mondial, castigator de patru ori al medaliei de aur la Jocurile Olimpice de Vara, in anii 1968, 1972, 1980 si 1984 si a fost de noua ori campion mondial, in perioada 1970 – 1983. Nascut in mirifica Delta a Dunarii, in satul Mila 23, Ivan Patzaichin tocmai a implinit 65 de ani.

El a ramas in istoria sportului mondial nu numai ca laureat olimpic, dar si ca un model de darzenie, vointa si putere de lupta. Astfel, in anul 1972, la Munchen, in seriile de calificare la cursa de C1 1000 m, pagaia cu care vaslea Ivan Patzaichin s-a rupt imediat dupa start. Regulamentul de concurs permitea oprirea cursei in primii 25 de metri, dar arbitrii nu au observat cand el a ridicat pagaia si a aratat ca aceasta se rupsese, astfel ca ambarcatiunea sa a depasit linia celor 25 de metri si s-a vazut nevoit sa continue cursa, cu restul de pagaie. Dupa doua minute de la sosirea penultimului sportiv, Ivan Patzaichin a ajuns la linia de sosire, dar a fost declarat descalificat prin abandon, contrar regulamentului care nu prevedea un barem de timp in care sa se desfasoare proba. Dupa contestatii din partea oficialilor romani, lui Ivan Patzaichin i s-a acordat dreptul de a participa la recalificari. Urmatoarele curse – recalificari, semifinale si finala – au fost castigate de Ivan Patzaichin intr-o maniera categorica, in finala avand patru secunde avans fata de al doilea clasat. L-am rugat pe Ivan Patzaichin sa ne vorbeasca despre activitatea desfasurata acum, in cadrul asociatiei care-i poarta numele.

* Care este menirea Asociatiei „Ivan Patzaichin – Mila 23”?

Asociatia „Ivan Patzaichin – Mila 23” are scopul de a realiza si promova proiecte legate de Delta Dunarii, privind dezvoltarea durabila in plan local si regional. M-am simtit dator sa revin pe plaiurile natale si sa redau acestor tinuturi si oamenilor de aici o farama din ceea ce am primit din partea lor – sansa de a deveni campion! Tot ceea ce am realizat in viata li se datoreaza si oamenilor Deltei, pentru ca aici am invatat sa am respect fata de oameni, fata de munca, fata de natura, fata de tot ceea ce ne inconjoara. Am creat aceasta asociatie tocmai pentru a veni in sprijinul localnicilor, iar proiectele mele sunt concepute in spiritul unitatii om-natura!

* Ce inseamna Delta Dunarii pentru dvs. si cum promovati acest adevarat “colt de Rai”?

Delta Dunarii este cel mai frumos loc din Europa si numai! Iar proiectele mele vizeaza ca Delta sa devina regina eco-turismului european. Delta Dunarii nu poate fi o destinatie turistica de o zi sau doua. La ora actuala, media sejurului in Delta este de circa 1,8 zile / turist, ceea ce este un timp foarte scurt. Trebuie sa schimbam acest lucru. Vizitarea Deltei inseamna sa ai timp sa-i vezi frumusetile, sa cunosti traditiile locului, sa vezi paradisul pasarilor, sa faci un traseu gastronomic local, sa mergi cu barca. Asta promovam noi. Eu spun ca daca nu te plimbi cu barca prin Delta, cu lotca, degeaba ai venit aici. Este ca si cum nu ai fost in Delta Dunarii. E ca si cum mergi la Venetia si nu te plimbi cu gondola. inseamna ca nu ai fost acolo, daca spui ca nu te-ai plimbat cu gondola! Asa si la noi. Lotca ramane un simbol al Deltei si vrem sa reinviem aceasta traditie si s-o transmitem si copiilor de astazi. Pe de alta parte, in primavara o sa lansam un “triunghi al eco-turismului: Crisan – Mila 23 – Caraorman”. in Crisan este centrul de inchiriat barci, de unde se poate vizita toata Delta; la Mila 23 vor fi cinci case – deja le-am ales – unde se va face un “traseu culinar”, iar la Caraorman va fi “paradisul pasarilor” si suntem sprijiniti de Societatea Ornitologica Romana (SOR), iar turistii vor avea posibilitatea sa urmareasca pasarile, sa le fotografieze, sa vada cum cuibaresc.

* Delta Dunarii nu ar putea redeveni punctul de pornire pentru alti campioni ai canotajului romanesc?

Sigur ca da! De altfel, de trei ani am inceput formarea unor centre de initiere in acest sport, pentru copii.

* Cu ce rezultate?

Din ce in ce mai bune! in urma cu trei ani, la Mila 23 am organizat pentru prima data un astfel de concurs si am constatat ca mai multi copii erau pe marginea apei, decat in ambarcatiuni, iar cei de pe margine faceau glume pe seama celor cativa concurenti care dadeau la vasle, pentru ca multe familii au acum barci cu motor si au uitat de vaslit. Apoi, cand au vazut ca lucram serios, ca se dau premii, s-au inscris la concurs din ce in ce mai multi. Deja, anul trecut, copiii au fost atat de multi incat au cerut impartirea pe categorii de varsta. Deci, se poate! Copiii Deltei reinvie traditia vaslitului. De altfel, dorim ca fostii nostri campioni sa vina si sa-i invete pe copii aceasta veche traditie. Tot anul trecut am avut ideea unui “Muzeu al lotcii” la Mila 23 si am propus sa-i evidentiem si pe fostii campioni din comuna Crisan, de care apartine Mila 23. si – spre satisfactia si bucuria noastra – am descoperit ca numai acolo sunt 23 de campioni mondiali si olimpici. (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here