Concert extraordinar dedicat implinirii unui secol de la inaugurarea sediului istoric al CCIB

0
705
concert-ccib-sala-spectatori

concert-ccib-sala-spectatoriIn seara zilei de 13 noiembrie, la Ateneul Roman a avut loc un concert extraordinar, cu prilejul implinirii unui secol de la inaugurarea sediului istoric al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB). Orchestra Filarmonicii „George  Enescu”, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, a interpretat Rapsodia a II-a, de George Enescu, Uvertura la opera „Forta destinului”,

de G. Verdi, dansuri romanesti, de B. Bartok, suita din opera „Carmen”, de G. Bizet, vals din suita „Lacul Lebedelor”, de P.I. Ceaikovski, La boutique Fantasque, de G. Rossini si O. Respighi, uvertura la opera „Candide” de L. Bernstein.

Dupa ce a multumit personalitatilor prezente la concert, prof. dr. ing Sorin Dimitriu, presedintele CCIB a explicat ca prin aceasta manifestare Camera Capitalei doreste sa omagieze „un moment istoric esential in zidirea Romaniei moderne: inaugurarea, in urma cu un veac – la 23 mai 1911 – a cladirii monumentale, a sediului Camerei Bucuresti”, institutie de prim rang in viata economica romaneasca.
Ca majoritatea institutiilor fundamentale ale Romaniei moderne, si CCIB  are drept ctitor pe Regele Carol I. Suveranul a decis in 1904 sa acorde Camerei bucurestene “un teren al statului cu o suprafata de 2.215 mp, aflati la coltul ce face strada Doamnei cu strada Vestei (actuala strada Ion Ghica) unde odinioara fusese asezat Senatul tarii”, a amintit presedintele Camerei.
Imobilul, proiectat de arhitectul stefan Burcus, construit pe o structura de rezistenta realizata de Gogu Constantinescu (inventatorul sonicitatii) si beneficiind de o bogata ornamentatie, datorata lui Emil Becker, a fost inaugurat in prezenta regelui Carol I, a guvernului si a membrilor Camerei de Comert.
Cu acest prilej, Carol I a subliniat: „Camerele de comert si de industrie au dat guvernului un pretuit sprijin, prin sfaturi luminate si lucrari insemnate. Am marea multumire a recunoaste ca aceste sfaturi si lucrari au avut intotdeauna in vedere nu interese particulare, ci binele obstesc. Urez dar Camerei de Comert si Industrie din Capitala sa fie pilda neclintita si ca munca ei pe campul economic, de-a pururea inspirata de interesul general al tarii, sa fie spornica si rodnica”.
Presedintele Dimitriu a subliniat ca, de-a lungul istoriei, „activitatea Camerei a fost spornica si rodnica. in iunie 1868, pentru prima data in Romania, CCIB s-a numarat printre cei care au pus problema necesitatii „intabularii firmelor comerciale”.

Apoi, CCIB este autorizata sa publice rata medie de schimb a principalelor valute straine, este coautoare a textului primei legi a marcilor si tot ea propune legea pentru incurajarea industriei nationale. in 1895, Camera Bucuresti deschide primul birou de informatii comerciale, iar inca din 1899 isi face cunoscuta pozitia cu privire la carteluri. in 1926, la initiativa Camerei Bucuresti, este introdus cecul postal ca instrument de plata fara numerar. Camera sprijina si finanteaza invatamantul comercial si de meserii si contribuie cu o suma generoasa la construirea sediului Academiei de Studii Economice. Sunt numai cateva dintre actiunile care au aratat cat de importanta a fost implicarea CCIB in economia tarii”.
Sediul istoric al CCIB este nationalizat in 1949, odata cu celelalte bunuri patrimoniale ale intregului sistem cameral si redobandit  in toamna lui 2008.
inca din 1861 starostele negutatorilor bucuresteni, C.A. Rosetti, explica, necesitatea independentei camerelor de comert fata de guvern: „Ministerul Finantelor, de care atarna comertul si industria tarii, nu poate, cu toata bunavointa ce ar avea, a se ocupa mai special de aceste reforme si imbunatatiri, fiindca ii lipseste timpul material si, mai cu seama, fiindca interesele comertului si industriei nu sunt totdeauna compatibile cu interesele fiscului, ba adesea ii sunt si opuse”.
Sorin Dimitriu a declarat: „Cu prilejul aniversarii a 100 de ani de existenta a sediului istoric al Camerei Capitalei, realizat cu suportul generos al Regelui Carol I, precum si cu ocazia  implinirii varstei de 90 de ani de catre Majestatea Sa, Regele Mihai al Romaniei, Colegiul de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti  a hotarat ca Trofeul Hermes – 2011 sa fie acordat Majestatii Sale, Regele Mihai, ca omagiu adus contributiei Casei Regale a Romaniei la modernizarea si consolidarea Camerei de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti”.
Presedintele CCIB, Sorin Dimitriu, a anuntat ca acest concert extraordinar inaugureaza un ciclu anual de concerte organizate in luna noiembrie de catre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.
Concertul extraordinar de la Ateneu, care s-a bucurat de un imens succes, a avut numerosi sponsori, fara de care evenimentul nu ar fi putut avea loc: Eximbank (sponsor Gold+), OMV Petrom (sponsor Gold), East Electric, Olimpic International, INCDMTM (sponsori Silver), Rominvent, ATO EM, Lazar Group Comex (sponsori Bronz) precum si mai multi parteneri media: Radio Romania Bucuresti FM, Radio Romania Muzical, RFI, Romania libera, Caminul, Curierul national, Jurnalul national, TV SIGMA, Agerpres, sapte seri, Business Press, Puterea, Bursa, Bursa Constructiilor, Together for Your Business, Apulum, Business Point, Business Adviser, Media Bloc, Spin Media si jurnalul online Afacerea.

Biroul de presa al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here