Comisia Europeana a avertizat Guvernul cu privire la Programele Operationale Sectoriale

0
990
descrestere-grafic-comisie

descrestere-grafic-comisieComisia Europeana (CE) analizeaza situatia Programelor Operationale Sectoriale (POS) derulate de Romania si are in vedere o decizie de presuspendare, luand in calcul toate variantele, respectiv presuspendarea tuturor programelor, a unora dintre aceste programe sau doar a unor axe prioritare.

Presuspendarea platilor din partea Comisiei Europene obliga autoritatile romane sa puna in aplicare in termen de doua luni recomandarile CE pentru rezolvarea problemelor constatate in derularea programelor.

Avertismentul privind presuspendarea platilor CE a fost transmis autoritatilor romane in urma cu trei saptamani de catre Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene), prin intermediul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana de la Bruxelles.

in discutia avuta cu membrii Reprezentantiei, oficialul CE a precizat, conform unui document confidential obtinut de MEDIAFAX si datat 7 septembrie 2012, ca este in continuare preocupat din cauza nivelului deosebit de scazut al gradului de absorbtie a fondurilor europene, mai ales ca distanta dintre Rmania si celelalte state membre, in aceasta privinta, s-a marit considerabil in ultima perioada. in acest context, reprezentantul Comisiei Europene a apreciat ca „riscul dezangajarii automate a unor fonduri europene a crescut vizibil”, mai ales ca nu intrevede ca problemele existente sa fie solutionate in scurt timp.

Pentru diminuarea nivelului dezangajarilor automate, responsabila DG REGIO a recomandat ca partea romana sa aiba pregatite cat mai multe cereri de plata si sa le transmita Comisiei inainte de sfarsitul acestui an, chiar daca la acel moment deficientele identificate nu vor fi fost solutionate, iar, potrivit Regulamentului CE, platile trebuie suspendate. in acest fel, odata introduse cererile de plata, dupa ridicarea suspendarii cererile respective vor putea fi onorate, iar sumele corespunzatoare nu vor fi pierdute.

„Comisia continua sa analizeze situatia Programelor Operationale Sectoriale (POS), urmare raportului care i-a fost transmis de Autoritatea de Audit la inceputul lunii iulie privind functionarea sistemului de management si control al fondurilor. Pentru moment, procedurile interne isi urmeaza cursul, Comisia avand in vedere o decizie de presuspendare si luand in calcul toate variantele: presuspendarea tuturor programelor, a unora dintre acestea sau doar a unor axe prioritare. Proiectul de decizie este in circulatie la nivelul serviciilor implicate, acesta putand fi adoptat in perioada urmatoare”, este avertismentul transmis Guvernului de la Bucuresti.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX ca o decizie in acest sens ar urma sa fie luata de Comisia Europeana in luna octombrie.

in document se arata ca, in abordarea Comisiei, prin prelungirea procesului de analiza inclusiv in contextul vacantei de vara, s-a lasat „o marja de manevra” Romaniei de a transmite din partea Autoritatii de Audit un eventual nou raport, daca intre timp lucrurile au evoluat. in eventualitatea in care sunt modificari si noutati fata de situatia prezentata de la inceputul lunii iulie, s-a aratat ca ar fi util ca acestea sa fie aduse la cunostinta Comisiei printr-un nou raport al Autoritatii de Audit, cat mai curand posibil, pentru ca documentul sa fie avut in vedere in finalizarea deciziei. Aceasta intrucat Comisia nu va putea, in decizia pe care o va lua, sa neglijeze punctul de vedere al Autoritatii de Audit, desi Comisia nu va cere, insa, oficial, un nou raport al Autoritatii de Audit.

Sursa citata releva insa in acelasi timp ca situatia POS Competitivitate este „una foarte delicata”, iar Comisia Europeana asteapta clarificarile solicitate prin scrisoarea de avertizare transmisa partii romane la inceputul lunii iulie, precum si raspunsul la constatarile incluse in proiectul raportului de audit intocmit de Comisie in urma ultimelor misiuni intreprinse in Romania.

in privinta Programului Operational Regional (POR), oficialii CE considera situatia ca fiind „foarte complicata”, calificativul 3 acordat sistemului de catre Autoritatea de Audit prin ultimul sau raport constituind un element care va trebui sa fie avut in vedere de Comisie in decizia pe care o va lua.

„Responsabila DG REGIO a lasat sa se inteleaga ca, in lipsa unui nou raport al Autoritatii de Audit, exista o probabilitate foarte mare de presuspendare a intregului program”, este un nou avertisment la adresa autoritatilor romane.

in cazul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), Romania a primit deja, in 7 august, o scrisoare de presuspendare a platilor din partea Comisiei Europene, gradul de absorbtie de la UE fiind de doar 7,73%.

Romania nu mai trimite catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru patru programe operationale incepand cu 1 iulie si pana la o data care urmeaza sa fie decisa, interval in care Executivul comunitar analizeaza daca autoritatile romane au respectat conditiile asumate la finele anului trecut.

Cele patru programe operationale pentru care nu mai sunt trimise cereri de rambursare sunt legate de sectorul regional, de mediu, de transport si de competitivitate.

in decembrie 2011, Comisia Europeana (CE) a permis reluarea platilor catre Romania pentru aceste patru programe, dar cu conditia ca autoritatile de la Bucuresti sa indeplineasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o serie de cerinte legate de organizarea interna a autoritatilor de management si de achizitiile publice.

in urma cu doua saptamani, surse oficiale au declarat agentiei MEDIAFAX ca CE va reduce, prin corectii financiare, din fondurile puse la dispozitia Romaniei pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport si competitivitate, din cauza unor neregularitati identificate in zona achizitiilor publice.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ulterior ca nivelul corectiilor financiare aplicate de catre CE pentru cele patru programe operationale Transport, Mediu, Competitivitate si Regional se ridica „la cateva sute de milioane de euro”, bani care ar putea fi redirectionati Romaniei.

El a precizat ca negocierile cu Comisia in procedura de conciliere nu au inceput inca pentru cele patru programe si ca nivelul acestor corectii vor fi aplicate de Comisia Europeana in mod diferit, de la program la program si de la axa prioritara la axa prioritara, in functie de problemele care vor fi constatate.

Tot in vara acestui an, conform unui document oficial prezent de MEDIAFAX, reprezentantii Comisiei Europene au transmis ambasadorului Romaniei la UE, printre altele, ca in privinta implementarii programelor operationale sectoriale situatia din Romania reprezinta „un element de ingrijorare deosebita” la nivelul Comisiei, din cauza capacitatii administrative extrem de slabe si a deficientelor constatate in functionarea sistemului de management si control al fondurilor. in acest sens, s-a precizat ca raportul Autoritatii de Audit transmis recent DG REGIO a relevat probleme serioase pentru doua dintre cele patru programe evaluate (PO Regional si POS Competitivitate), concluzia fiind aceea ca sistemul de management si control necesita imbunatatiri semnificative.

Guvernul a transmis ca reactie un comunicat in care a minimalizat importanta atentionarilor primite din partea Comisiei Europene, aratand ca acestea reprezinta doar „o abordare generala” a Comisiei fata de Romania privind implementarea Planului de absorbtie a fondurilor UE. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here