Colliers International: Piata locala de real estate, la inceputul unui nou ciclu de crestere

0
770

Activitatea din piata imobiliara din Romania debuteaza cu optimism in 2015, cresteri remarcabile fiind asteptate in special pe segmentele-cheie, cum ar fi piata de birouri si cea de investitii, conform celui mai nou raport de piata publicat de Colliers International Romania.

Activitatea tranzactionala a crescut de 4 ori anul trecut, volumul total al investitiior din Romania atingand €1,2 miliarde. In ce priveste activitatea de inchirieri, cererea neta – principalul indicator al unei cresteri sanatoase – s-a majorat cu circa 30%. De asemenea, indicatorii macroeconomici sustin sentimentul pozitiv din piata, iar cresterea de 7% a consumului s-a tradus anul trecut in volume cu pana la 20% mai mari ale vanzarilor inregistrate de retaileri. 2015 pare sa marcheze totodata si revenirea pietei spatiilor industriale – o tendinta initiata anul trecut prin volumul spectaculos de tranzactii-reper ce au avut ca obiect proiecte industriale si logistice si care se va consolida in acest an, luand in calcul cererea in crestere pentru spatiile industriale din tara si interesul semnificativ pentru dezvoltari noi.

„Pentru al saselea an consecutiv, Colliers a intermediat mai multe tranzactii de investitii decat orice alte agentii din Europa de Est”, declara Damian Harrington, Regional Director al departamentului de Research al Colliers International in Europa de Est. “Per total, 2014 a marcat un nivel sanatos al volumelor tranzactionate in Europa Centrala si de Est, majoritatea tarilor din regiune inregistrand rezultate pozitive. in raport cu celelalte tari din ECE, Romania detine una dintre cele mai notabile rate de crestere si exista semne concrete care arata ca atractivitatea tarii ca destinatie de investitii este in crestere”.

Contextul favorabil in care se regaseste piata de real estate astazi, la inceputul unui nou ciclu de dezvoltare, va mai continua in urmatorii 2-3 ani, ceea ce va genera oportunitati prin prisma fluxurilor globale de capital aflate in cautarea de noi proiecte de investitii imobiliare.

Ilinca Paun (foto), Managing Director Colliers International Romania, puncteaza: “Cat va dura acest nou ciclu de piata? Aceasta este preocuparea principala a majoritatii jucatorilor, in contextul in care asistam acum la un avant la pietei, pe care putem si trebuie sa il valorificam. Premisele pentru ca acest ciclu de piata sa fie unul de durata – minimum 10-12 ani – par totusi sa fie mai bune comparativ cu ultima decada, daca luam in calcul precautia din partea bancilor si numarul limitat de dezvoltari oportuniste. Cresterea sau extinderile de pe segmentul corporate se poate traduce printr-o crestere in viitor a puterii de cumparare, care va da, mai departe, un impuls pietei de retail si segmentului rezidential. Nu in ultimul rand, cererea pentru spatii industriale si-a revenit si estimam extinderi considerabile pe segmentul logistic in acest an.”

Raportul ”Romania Market Review” publicat de Colliers subliniaza citeva tendinte-cheie ce redau evolutia pietei imobiliare in urmatoarea perioada. Principalele concluzii vizeaza:

Piata de birouri: Aflata acum la cel mai ridicat nivel post-2008, piata de birouri din Bucuresti a inregistrat anul trecut niveluri record ale tranzactiilor de inchiriere, precum si o sporire a stocului de spatii de calitate. Cererea neta a reprezentat aproximativ jumatate din intreaga activitate tranzactionata, semn al cresterii sanatoase a pietei. Cererea va continua trendul ascendent, avand in vedere interesul din partea companiilor care cauta sa se extinda in Romania. Orasele din afara Capitalei vor deveni mai competitive, in special pentru segmentele de BPO/SSC, iar cererea pentru spatii de birouri va viza inclusiv orasele tertiare. Circa 20,000 m2 spatii de birouri de clasa A va insuma cererea noua pe piata, in Bucuresti si in tara.

“in urmatorii ani Romania va urca pe scara complexitatii in ce priveste furnizarea de servicii externalizate (outsourcing). Plaja locala de talente a reprezentat un factor decisiv in evolutia pietei locale de la o destinatie atractiva in principal prin costurile mici cu forta de munca, la o destinatie cu valoare adaugata, romanii dovedind abilitati superioare de a gestiona operatiuni complexe”, explica Andreea Paun, Associate Director in cadrul departamentului de birouri al Colliers International Romania.

Piata centrelor comerciale: in 2014, sub impulsul performantelor macroeconomice, romanii si-au redobandit increderea si au inceput sa consume mai mult. Pe fondul estimarilor pozitive privind cresterea consumului, in anul 2015 vor fi livrate noi centre comerciale, cu o suprafata cumulata de circa 200,000 m2. 15% din noul stoc este reprezentat de extinderi, ca urmare a incercarii centrelor comerciale existente de a se mentine competitive in fata noilor livrari. in plus, noi centre comerciale vor demara proiecte de renovare.

“Deschiderea unui nou centru comercial in estul Bucurestiului – probabil cea mai dezbatuta lansare din acest an – va redesena harta centrelor comerciale din Bucuresti. Ce procent din veniturile Mega Mall va proveni de la competitie si care se va datora cresterilor recente a consumului, ramane o intrebare deschisa pentru viitor”, considera Simina Niculita, Associate Director in cadrul departamentului de Retail al Colliers International.

Piata spatiilor industriale: Segmentul industrial a cucerit atentia publica in 2014, facand subiectul unora dintre cele mai mari tranzactii de investitii din piata. Volumul total al acestor tranzactii a depasit 171 milioane de euro, cel mai mare nivel din ultimii 6 ani.

“incepand cu 2015, anticipam revenirea dezvoltarilor industriale de tip speculativ si o crestere a stocului cu peste 100,000 m2 in urmatorii doi ani. Precautia domina inca piata, avand in vedere faptul ca majoritatea dezvoltatorilor si-au securizat deja, sau sunt pe cale sa securizeze, contracte de pre-inchiriere pentru proiectele in lucru”, sustine Costin Banica, Senior Associate in divizia de spatii industriale a Colliers.

Piata de terenuri: 2014 a fost cel mai prolific an de dupa criza financiara, cu un nivel ridicat de activitate pe toate segmentele de piata. Cea mai importanta revenire ii este atribuita sectorului rezidential, care a incheiat cel mai bun an de dupa 2008.

“Pe masura ce inaintam in noul ciclu economic, intrebarea principala ramane daca 2015 va aduce sau nu o crestere a preturilor terenurilor. Presiunea pe pret din partea proprietarilor de tip distressed va ingreuna, cel mai probabil, o crestere. Cu toate acestea, corectii izolate ale preturilor ar putea aparea in zonele cu infrastructura imbunatatita”, concluzioneaza Sinziana Oprea, Associate Director in departamentul de terenuri al Colliers International.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here