Certificatul FSC al Holzindustrie Schweighofer a fost suspendat ca urmare a plangerilor WWF si ale altor organizatii

0
941

Certificatul FSC (Forest Stewardship Council) al companiei austriece Holzindustrie Schweighofer a fost suspendat. FSC si Quality Austria (organismul de certificare care l-a acordat) reactioneaza la protestele masive venite din partea WWF si a altor organizatii.
Ecologistii au acuzat Schweighofer si Quality Austria de incalcari grave ale standardului pe baza caruia se emit certificarile FSC, motiv pentru care WWF a depus o plangere. Holzindustrie Schweighofer obisnuia sa invoce acest certificat ca dovada a atitudinii sale pretins responsabile.

WWF considera aceasta retragere un pas important in solutionarea cazului Holzindustrie Schweighofer si promovarea unei gestionari responsabile a padurilor din Romania.

Exista mai multe informatii, cum ca vreme de mai multi ani, compania a cumparat in mod sistematic lemn provenit din surse suspecte. Faptul ca certificatul a fost retras inainte de finalizarea investigatiei cuprinzatoare programate de catre FSC a fost apreciat de catre WWF: „Cu siguranta FSC nu doreste sa tolereze afacerile suspecte ale companiei Schweighofer pe care aceasta din urma le ascunde folosindu-se de renumele FSC”, a criticat Johannes Zahnen – Expert politici forestiere WWF Germania.„Companiei ii place sa se prezinte ca fiind responsabila. insa dovezile supraexploatarii din padurile romane, din raportul prezentat anul trecut de WWF si EIA (Environmental Investigation Agency) au o mare greutate”, a continuat acesta.

Amintim ca la finalul lunii mai a.c. organismul de certificare Quality Austria a fost suspendat de catre ASI (Serviciul de Acreditare Internationala Gmbh – organism cu rolul de verificare a respectarii sistemelor de standarde din intreaga lume), nemaifiind autorizat sa emita noi certificate FSC pentru sase luni, si datorita investigatiei in cazul Schweighofer. Plangerile WWF au fost indreptate impotriva punctelor de productie Schweighofer si impotriva lanturilor de aprovizionare din Romania si din alte tari (din care compania austriaca cumpara majoritatea lemnului). De luni de zile, organizatiile de mediu acuza Schweighofer de achizitionarea sistematica a lemnului provenit din surse ilegale – lucru care contrazice ideea de baza si principiile certificarii FSC.

Prin retragerea certificatului FSC al companiei austriece se demonstreaza ca certificarea intr-un sistem independent si voluntar isi dovedeste eficienta in promovarea unei gestionari responsabile a padurilor.

Procurorii romani au investigat cazul Holzindustrie Schweighofer vreme de mai multe luni. De asemenea, agentia de investigatii de mediu EIA a prezentat in octombrie 2015 un raport prin care identifica Holzindustrie Schweighofer ca unul dintre principalii factori ai activitatilor de exploatare forestiera ilegala in Romania. Aceasta concluzie este atinsa de EIA, in cooperare cu alte organizatii, dupa mai multi ani de cercetari si investigatii.

Padurea certificata FSC

In efortul de a se stopa exploatarea neraţionala a padurilor la nivel mondial, au aparut sistemele de certificare in domeniul managementului forestier prin intermediul carora se poate verifica originea materiei prime folosite in industria lemnului.

Dintre sistemele de certificare forestiera, WWF a ales sa sprijine FSC (Forest Stewardship Council), pentru faptul ca principiile si criteriile reflecta armonizarea celor trei dimensiuni – ecologica, sociala si economica, in beneficiul oamenilor si naturii, iar respectarea acestor principii este garantata de evaluari independente ce presupun un proces participativ si transparent.

Spre deosebire de certificarile din alte domenii, certificarea forestiera nu se traduce prin lemn de calitate mai buna decat cel necertificat, ci prin calitatea managementului forestier aplicat in padurile respective.

Obtinerea certificatului da dreptul organizatiei de a vinde lemn certificat si astfel posibilitatea de a accesa noi piete de desfacere (piata lemnului certificat FSC). O padure certificata este una mai bine gospodarita, unde trebuie sa existe un sistem eficient de combatere a taierilor ilegale si unde trebuie sa se contribuie efectiv la conservarea valorilor sociale, culturale si de mediu pe care le reprezinta si le adaposteste padurea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here