Blaga: Va fi nevoie, la un moment dat, de un nou acord cu FMI, cu sau fara imprumut

0
769
vasile-blaga

vasile-blagaMinistrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga a declarat luni ca, in opinia lui, Romania va avea nevoie, in viitor, de un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI), cu sau fara clauze de imprumut, nuantandu-si declaratia anterioare privitoare la acest subiect.

 Vasile Blaga a precizat, intr-o conferinta de presa de luni, ca „o umbrela” a FMI ar acorda Romaniei o marja mare in ceea ce priveste „valoarea la care imprumuti banii”, necesari investitiilor, de exemplu.

„Cu o dobanda mergi pe piata externa daca ai imprumut de la FMI, cu alta incerci sa obtii bani si nu obtii, ca Spania sau Portugalia, de exemplu, chiar cu dobanzi foarte mari”, a explicat Blaga.

Ministrul a precizat ca este totusi prematura o astfel de discutie.

Referitor la o posibila remaniere, Blaga a spus ca in Romania, care este un stat democratic, singura persoana care poate sa remanieze este primul ministru.

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, lider PDL, a declarat intr-o emisiune difuzata, duminca, la ProTv, ca, personal, considera ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce presupune si un nou imprumut, aratand insa ca acest lucru nu a fost discutat in Guvern. „Personal, cred ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI. Un nou acord cu FMI presupune si un nou imprumut „, a precizat Blaga la ProTv.

El a aratat ca acest lucru nu a fost discutat in Guvern, dar ca este convins ca la nivelul Ministerului Finantelor si al BNR discutiile au fost purtate in acest sens.

Blaga a mai spus ca situatia din acest moment arata ca o parte din Parlament nu este de acord cu actualul acord cu FMI.

El a aratat ca este preferabil, pentru cei „cu mintea limpede” sa ia bani cu o dobanda mica de la Fond si de pe piata interna si externa.

Blaga a spus ca, daca nu s-ar lua masurile pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, deficitul bugetar s-ar situa la 9,1-9,2% din PIB la sfarsitul anului, iar, pentru a face fata nevoilor, este nevoie de 11 miliarde de euro.

Potrivit lui Blaga, in actualele conditii, daca nu ar fi acordul cu FMI, de pe piata externa nu s-ar putea lua imprumuturi, un exemplu in acest sens fiind, potrivit ministrului, situatiile din Portugalia si Spania.

Liderul PDL a mai spus ca in cazul in care motiunea va cadea, iar Guvernul nu va aplica masurile asumate, deficitul va ajunge la 6,8% PIB, ceea ce ar inseamna ca ar fi nevoie de o finantare cu 8,4 miliarde de euro.

„Am primi 5,5 miliarde euro de la Fond, care s-ar duce la BNR, de la Comisia Europeana, care s-ar duce la Guvern, de la Banca Mondiala, care s-ar duce tot la Guvern si de la BEI si BERD. Mai ramane trei miliarde pe care ii luam de pe piata interna”, a explicat Blaga.

El a mai spus ca are convingerea ca daca masurile pregatite de Guvern se vor aplica si nu vor creste taxele.

„Cred ca vom putea plati pensiile si salariile reduse pana la sfarsitul anului, partea de investitii prevazuta in buget pana la sfarsitul anului se va realiza si nu va fi nevoie sa marim taxele si impozitele”, a spus Blaga.

Intrebat daca Guvernul va trebui sa plece daca se ajunge la situatia de a creste taxele, Blaga a spus: „Sunt convins ca da”. „Sunt convins ca da. Venim cu un pachet de masuri analizat cu specialisti din toate domeniile si am ajuns la aceasta concluzie”, a adaugat Blaga.

Reprezentantii guvernului sustin insa ca o asemenea varianta nu este luata in discutie, pentru moment. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here