Astra Asigurari a cerut intrarea in insolventa

0
727

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a cerut miercuri intrarea in faliment a Astra Asigurari, aflata in administrare speciala, dupa ce compania nu a reusit sa atraga 425 milioane lei la capital, despagubirile urmand sa fie acordate de Fondul de Garantare, informeaza Mediafax.

Dupa analizarea raportului administratorului special al Astra Asigurari, KPMG, Consiliul ASF a decis inchiderea procedurii de redresare financiara a companiei si revocarea KPMG, precum si retragerea autorizatiei de functionare a Astra, a declarat miercuri presedintele ASF, Misu Negritoiu.

El a adaugat ca alta decizie a vizat solicitarea de intrare in procedura de faliment.

„Consiliul ASF a analizat situatia Astra Asigurari pe baza raportului administratorului special KPMG privind stadiul planului de redresare financiara. Concluziile raportului au fost ca sunt intrunite toate cele trei conditii legale care definesc starea de insolventa: incapacitatea de plata a datoriilor exigibile cu disponibilitati banesti, scaderea marjei de solvabilitate si imposibilitatea restabilirii situatiei financiare a societatii de asigurare-reasigurare in cadrul procesului de redresare”, a afirmat Negritoiu.

El a aratat ca, la 30 iunie, Astra avea o marja de solvabilitate disponibila negativa de 871 milioane lei, un coeficient de lichiditate de 0,03% si un necesar de capital de circa 968 milioane de lei.

„in urma analizei si pe baza raportului, Consiliul ASF a adoptat inchiderea procedurii de redresare financiara, revocarea si incetarea atributiilor KPMG, retragerea autorizatiei de functionare a societatii Astra si constata starea de insolventa si solicita intrarea in procedura de faliment”, a spus seful ASF.

Negritoiu a adaugat ca Fondul de Garantare are capacitatea de a acoperi despagubirile Astra.

Consiliul ASF s-a intrunit miercuri in sedinta saptamanala, in cadrul careia a dezbatut situatia Astra, pe baza raportului intocmit de administratorul special al asiguratorului, KPMG, dupa ce procesul de majorare a capitalului companiei cu 425 milioane lei a esuat.

Negritoiu spunea la finele lunii mai ca, in situatia in care majorarea de capital nu se va efectua la Astra, varianta de avarie este preluarea obligatiilor de rascumparare de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor.

„Cu Fondul de garantare avem diverse scenarii pentru Astra, privim cel mai rau caz si putem face fata unei situatii limita. Daca avem 900 milioane lei la fondul de garantare, iar Astra ar fi in situatie de lichidare, ar trebui probabil sa cheltuim toate aceste rezerve. Daca am fi avut mecanismul de rezolutie, cheltuielile ar fi la jumatate. Azi, in cazul Astra, nu putem face nicio interventie, in afara de administrarea speciala, nu putem face altceva decat lichidarea”, mai spunea seful ASF la sfarsitul lunii aprilie.

Actionarii majoritari ai Astra, The Nova Group Investments si Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au transmis luni ca vor sa aduca banii necesari in companie, dar in doua etape, pana in septembrie 2016, solicitand totodata ASF sa retraga administrarea speciala, precum si limitarea activitatii de subscriere aplicata in mai.

De asemenea, Adamescu a cerut autoritatii sa-i permita asiguratorului sa preia AXA Life Insurance.

Astfel, cei doi actionari majoritari au propus ca plan de redresare a companiei sa contribuie cu 425 milioane lei la capitalul Astra, respectiv suma prevazuta ca necesar pentru majorarea de capital, proces esuat saptamana trecuta, dar in doua etape.

Prima transa, de 150 milioane lei, ar urma sa fie platita pana la sfarsitul acestui an, iar restul de 275 milioane lei pana la 30 septembrie 2016.

„in conditiile aprobarii planului de redresare financiara, actionarii sunt pregatiti sa sustina nevoile urgente ale companiei cu fonduri, ca etapa preliminara si temporara pana la finalizarea demersurilor privid majorarea de capital”, au transmis actionarii Astra luni.

ASF a comunicat joi ca, in sedinta din aceasta saptamana a Consiliului autoritatii, se va decide asupra situatiei Astra Asigurari, dupa ce va analiza raportul pe care KPMG il va intocmi cu privire la derularea procesului de redresare.

Niciun investitor nu a fost interesat sa participe la majorarea de capital la Astra, astfel ca administratorul special KPMG a transmis miercuri seara ca analizeaza impreuna cu ASF posibilele variante de redresare a companiei, apreciind ca nu va putea fi adoptat alt plan fara o suplimentare de capital.

A treia etapa de majorare a capitalului social prevazuta de planul de redresare a Astra, adresata atat actionarilor existenti, cat si altor investitori institutionali, pentru suma de 425 milioane lei, s-a incheiat pe 19 august.

„Din analizele efectuate in dezvoltarea planului de redresare, nu am identificat variante fezabile ale acestui plan ce ar putea conduce la redresarea ASTRA fara majorarea capitalului social. (….) nu credem ca un plan alternativ la planul actual de redresare ar putea fi conceput fara elementul de majorare a capitalului. Astfel, dupa clarificarea rezultatului subscrierilor, vom fi in masura sa prezentam concluziile noastre, precum si masurile pe care le propunem in consecinta spre aprobarea ASF, cu care ne aflam in permanenta comunicare si colaborare, asa cum am fost de altfel pe intreg parcursul perioadei de administrare speciala”, au spus reprezentantii KPMG.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here