Aproape 100.000 de mame nu mai primesc indemnizatia daca se reduce la un an concediul maternal

0
678
bebe

bebeAproape 100.000 de mame aflate in concediu maternal nu vor mai primi anul viitor indemnizatia pentru cresterea copilului, daca Guvernul va aproba masura propusa de FMI de a reduce durata concediului maternal la un an, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Sursele au precizat ca, potrivit datelor Ministerului Finantelor, 198.000 de persoane sunt in prezent in concediu maternal, din care peste 90.000 au copil cu varsta de pana la un an.

Potrivit legislatiei muncii, pot solicita acordarea indemnizatiei de crestere a copilului doar persoanele care au realizat venituri profesionale impozitate o perioada de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului.

Astfel, se explica numarul mai redus al mamelor care primesc indemnizatie, desi in perioada octombrie 2009 – septembrie 2010 s-au nascut aproape 215.000 de copii.

Potrivit acelorasi surse, 60% dintre mame primesc indemnizatia minima, de 600 de lei lunar, in timp ce restul incaseaza in medie aproximativ 1.300 de lei lunar.

in varianta propusa de ministrul Muncii, Ioan Botis, ca mamele aflate in concediu de crestere a copilului sa primeasca timp de un an 85% din salariu si apoi sa fie incurajate sa se intoarca la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de inca 12 luni, economia realizata la buget s-ar ridica la 465 milioane de lei, au mentionat sursele.

Surse politice au declarat anterior pentru MEDIAFAX ca FMI a solicitat Guvernului ca durata concediului maternal sa fie redusa la un an, iar indemnizatia lunara sa fie cuprinsa intre 600 si 1.000 lei.

Potrivit liderului deputatilor minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, coalitia se va reuni din nou, duminica, pentru discutii tehnice privind sistemul concediului maternal, urmand ca o decizie finala sa fie luata luni.

Curtea Consitutionala a validat, in 25 iunie,r educerea sumelor acordate ca indemnizatie pentru cresterea copilului cu 15%, care nu va putea, insa, sa scada mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizatia pentru cresterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se platesc contributii la bugetul asigurarilor sociale, realizate in ultimul an. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here