Agentiile de presa in secolul al XXI-lea – Respectarea drepturilor de autor este cheia spre evolutie in media

0
745

Agentia Nationala de Presa AGERPRES a organizat conferinta internationala cu titlul „Agentiile de presa in secolul al XXI-lea – Respectarea drepturilor de autor este cheia spre evolutie in media”, ce a avut loc la 26 iunie 2015 la Bucuresti.

Evenimentul s-a bucurat de prezenta Ministrului Culturii, Ioan Vulpescu, a Presedintelui Comisiei pentru cultura si media din Senatul Romaniei, Georgica Severin, de participarea directorului de stiri pentru Europa Centrala si de Est al AP (SUA), Fisnik Abrashi, a directorului de jurnalism si programe media al Fundatiei Thomson Reuters, Timothy Large, a directorilor agentiilor de presa CTK (Cehia), BTA (Bulgaria), CNA (Cipru), TANJUG (Serbia), TASR (Slovacia), MIA (Macedonia), FENA si SRNA (Bosnia si Hertegovina). La conferinta au participat si Secretarul General al Aliantei Europene a Agentiilor de Presa (EANA) si Secretarul General al Congresului Mondial al Agentiilor de Presa (NAWC), precum si reprezentanti ai agentiilor ANADOLU (Turcia), ANA-MPA (Grecia), ATA (Albania), dpa (Germania) si AzerTac (Azerbaijan).

„Marile agentii de presa, cu o experienta vasta – unele existand de mai bine de un secol, cu traditia jurnalismului de calitate, cu principii clare şi ferme -, sunt in acest context nişte repere autentice şi, totodata, sunt surse de ştiri de calitate. Ele permit omului obişnuit sa separe informatia utila de zgomotul de fond al surselor alternative, care profita din plin de explozia tehnologica a retelelor mobile de comunicatii, dar trateaza adesea informatiile ca o marfa ca oricare alta. […] in acest context al diversitatii şi al surselor alternative de informare apare şi problema drepturilor de autor. Este o dezbatere lunga, controversata, din care nu lipsesc accentele radicale, intr-o directie sau alta. Nu spun o noutate. Jurnalismul de calitate costa, iar munca jurnaliştilor – unii platind cu viata sau cu sanatatea ceea ce fac – trebuie protejata, mai ales de acei oportunişti care folosesc informatiile oferite de agentiile de ştiri in scopuri comerciale, invocand pentru asta dreptul la libera informare”, a afirmat Ministrului Culturii, Ioan Vulpescu.

Presedintele Comisiei pentru cultura si media din Senatul Romaniei, Georgica Severin, a afirmat in cadrul conferintei organizate de AGERPRES ca problema copyrightului este de mare actualitate, precizand ca „trecerea in primul rand la o presa online, aparitia acestor agregatoare de ştiri, ca sa nu mai vorbesc de Google, au facut ca munca agentiilor sa capete un nou caracter şi, in primul rand, o noua provocare. Este extrem de dificil in momentul de fata sa dovedeşti ca o ştire publica pe un site sau publicatie online are la baza o informatie a unei agentii oficiale şi ca ar fi trebuit sa fie platita informatia. […] Cred ca avem nevoie de agentiile de presa datorita faptului ca ele au profesionalismul sa discearna spectaculosul de important”, a conchis acesta.

Directorul General al AGERPRES, Alexandru Giboi, a declarat la finalul conferintei ca problemele legate de drepturile de autor se impart in doua categorii, legale si morale, reprezentate de lipsa unei legislatii clare in domeniu sau de existenta a diferite tipuri de legislatie in cadrul Uniunii Europene, precum si de neintelegerea utilitatii respectarii drepturilor de autor. „Trebuie sa informam asupra importantei respectarii drepturilor de autor si a muncii celorlalti. […] intr-o societate bazata pe mediul on-line, cooperarea este cheia evolutiei”, a concluzionat Alexandru Giboi.

Conferinta a marcat 20 de ani de existenta a Asociatiei Agentiilor de Presa din Balcani ABNA-SE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here