Afla care e cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului XX!

0
765
lume-planeta-pamant

lume-planeta-pamantPresedintele rus Boris Eltin si omologii sai din Ucraina si Belarus au semnat la 8 decembrie 1991 actul de deces al Uniunii Sovietice, care a durat timp ce aproape 70 de ani si a carei disparitie a marcat sfarsitul unei ordini mondiale bazate pe rivalitatea URSS-SUA.

Dupa mai multe luni de deteriorare a situatiei, tentative de preluare a controlului (soldate cu 13 morti la Vilnius in ianuarie), un puci esuat in august si declaratii de independenta in serie, liderii celor trei republici-cheie – Rusia, Ucraina, Belarus – decreteaza la 8 decembrie ca Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste „nu mai exista”.

La 25 decembrie, presedintele sovietic Mihail Gorbaciov demisioneaza si drapelul rosu cu secera si ciocanul este retras de la Kremlin.Astfel se stinge imperiul comunist care a jucat un rol major in victoria asupra nazistilor si a trimis primul om in spatiu dar ai carui lideri au eliminat fara mila milioane de concetateni. Acesta este, de asemenea, sfarsitul definitiv al Razboiului Rece si al unei lumi bipolare, care face din Statele Unite singura superputere mondiala. Cele mai multe dintre cele 15 republici sovietice devin independente pentru prima data in istorie si se confrunta cu provocarea de a-si crea o identitate nationala si o economie solida, obiective pe care multe dintre ele nu le-au atins nici in prezent.

Rusia sufera la randul sau pentru pierderea statutului de superputere in fata Statelor Unite. Omul puternic al tarii, Vladimir Putin, presedinte din 2000 pana in 2008, apoi premier, si a carui revenire la Kremlin este aproape garantata in urma alegerilor din martie 2012, isi afiseaza deschis nostalgia fata de URSS, care nu era, in opinia lui, altceva decat „marea Rusie”. Predecesorul lui, Boris Eltin, decedat in 2007, aprecia la randul sau ca destramarea URSS era inevitabila. URSS a disparut fara un cataclism veritabil, dar anii urmatori au fost marcati de degradarea infrastructurii, saracirea populatiei si conflicte locale care s-au soldat cu sute de mii de victime.

Tadjikistanul a fost teatrul unui razboi civil impotriva islamistilor. Armenia si Azerbaidjanul au intrat in disputa din cauza teritoriului separatist Nagornii-Karabah. Rusia a condus doua campanii sangeroase in mica sa republica rebela Cecenia. Georgia s-a confruntat cu separatistii din Abhazia si Osetia de Sud. Niciunul dintre aceste conflicte nu a fost reglementat definitiv: islamistii ameninta in continuare Tadjikistanul, in Nagornii-Karabah pacea este fragila si o rebeliune devenita islamista s-a raspandit in tot Caucazul rus. Pentru prima data de la caderea regimului sovietic, Rusia si-a trimis tancurile, in august 2008, intr-o fosta republica sora, Georgia, care a vrut sa preia controlul asupra Osetiei de Sud.

Dupa tentativele de reforme liberale mai intai entuziaste apoi impopulare din timpul presedintiei lui Boris Eltin, Rusia priveste spre trecut odata cu preluarea puterii de catre Vladimir Putin. Fostul agent KGB a reinstaurat vechiul imn sovietic, a preluat controlul presei si al scenei politice si a strans in jurul Rusiei toti fostii sai sateliti. Toate acestea cu riscul de a fi acuzat ca vrea sa reinstaureze o Uniune Sovietica, a carei disparitie a calificat-o, in 2005, drept „cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului XX”.

Dupa o destindere in anii ’90 si in pofida unei „resetari” anuntate cu presedintia lui Barack Obama, Moscova manifesta din nou ambitii de putere mondiala, opunandu-se in special NATO si Statelor Unite in privinta proiectului lor de scut antiracheta in Europa. Rusia, care continua sa intretina relatii deosebite cu fostii sai aliati din epoca sovietica, inclusiv Coreea de Nord, Iran, Cuba sau Siria, se foloseste de dreptul sau de veto in Consiliul de Securitate al ONU pentru a contracara impreuna cu China initiativele occidentale, in special impotriva regimului de la Damasc.

Dar dupa 20 de ani, nimic nu arata ca o noua uniune este posibila pe teritoriul fostei URSS. Cele trei tari baltice au aderat la UE si NATO, Georgia intentioneaza sa faca acelasi lucru si chiar Ucraina, tentata de aceeasi cale, este reticenta in a se supune Moscovei. Consecintele socio-economice ale destramarii URSS continua sa se faca simtite in regiune. R.Moldova si Tadjikistan, aflate la extremitati, de o parte si de cealalta a fostului imperiu, sunt subminate de saracie, cu PIB-uri de 1.800 si, respectiv, 800 de dolari pe cap de locuitor, potrivit datelor Bancii Mondiale.
(Material realizat de Iuliana Enache, [email protected]).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here