Coreea de Nord se joacă cu focul nuclear

0
1734

kim-708896

Strasbourg, 13 Septembrie 2017

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, vicepreședintele Grupului S&D pentru politică externă, a declarat că sancțiunile impuse Coreei de Nord de către Consiliul de Securitate al ONU nu răspund gravității situației din Peninsula Coreeană. Intervenția eurodeputatului român a fost făcută în prima sesiune de la Strasbourg, din această toamnă, a Parlamentului European, în prezența Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini.

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Asistăm la provocările persistente ale Coreei de Nord, precum și la creșterea tonului declarațiilor diferiților actori implicați. Ceea ce Coreea de Nord face este să se joace cu focul sau mai bine zis, cu focul nuclear. Trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a opri o escaladare care poate aduce consecințe devastatoare nu numai în Peninsula Coreeană, ci și în întreaga regiune sau la nivel global.

            Ultimul test efectuat de Coreea de Nord, ca o provocare la adresa Coreei de Sud, împotriva Japoniei, împotriva Statelor Unite ale Americii, reprezintă o încălcare a tuturor rezoluțiilor adoptate de Consiliul de Securitate al ONU. Este timpul să punem laolaltă toate forțele, atât în interiorul, cât și în afara Consiliului de Securitate al ONU. Grupul S&D regretă faptul că ieri nu au fost adoptate sancțiuni și mai dure, inclusiv interzicerea importurilor de petrol. Credem că este nevoie de sancțiuni mai drastice impuse Coreei de Nord. În același timp, este necesar să existe o atitudine fermă și convingătoare din partea actorilor regionali, cum ar fi China și Rusia, care sunt conștienți de consecințele pe care le-ar întâmpina în cazul unei escaladări nucleare care, evident, nu cunoaște granițe. Avem exemplul pozitiv al cooperării privind acordul nuclear iranian, care a fost atins în diferite circumstanțe, dar arată că, acționând serios împreună, denuclearizarea Peninsulei Coreene poate deveni o realitate.”

Totodată, eurodeputatul Victor Boștinaru a declarat că este necesară o analiză privind modul în care regimul de la Phenian a căpătat în scurt timp avansul tehnologic în crearea armelor nucleare: În sfârșit, permiteți-mi să adaug că astăzi prioritatea este rezolvarea crizei, dar imediat după aceea va fi necesar să analizăm modul în care s-a ajuns la toate acestea, modul în care o țară izolată și sancționată a reușit să ajungă la acest nivel de dezvoltare tehnologică.”

În egală măsură, conform Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini, singurele soluții la criza Nord Coreeană rămân diplomația și mijloacele politice: Obiectivul nostru de denuclearizare a Peninsulei Coreene poate fi atins doar prin mijloace diplomatice și politice. Nu există o soluție militară pentru această criză, am mai spus acest lucru, sus și tare încă de la început.”

Intervenția eurodeputatului Victor Boștinaru este disponibilă la acest link: https://youtu.be/UOV27fl587A

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here